Förvärva fastighet som bolagsaffär
Sök:

Förvärva fastighet som bolagsaffär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rikard

ställde för sedan frågan: Förvärva fastighet som bolagsaffär

Hej,

har börjat titta på att köpa en hyresfastighet och vill helst köpa privat men behöver eventuellt vidga vyerna. Något som ofta dyker upp är fastigheter paketerade i ett aktiebolag där man förvärvar aktierna i själva bolaget. Hur fungerar det med belåning för en sådan affär? Följer lånet med bolaget eller behöver man själv ordna med eget lån inför affären?

Förutsätter att det finns belåning i bolaget och pantbrev uttagna på fastigheten.

 

Exempel: Fastighet med listpris på 6 mkr. Pantbrev finns uttagna på 4mkr. Behöver jag bara betala mellanskillnad på 2 mkr och överta lån i bolaget eller löser bolaget sitt lån och jag behöver gå in med eget lån inför affären?

Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Detta är ett komplext område, men låt mig ge ett så enkelt svar som möjligt.

Rent teoretiskt behöver inte ens banken veta om att aktiebolaget och därmed fastigheten byter ägare. Är det ett lån med bra villkor så behåll lånet. Om inte, försök hitta en ny bank.

Observera att du inte kan låna privat till kontantinsatsen mot säkerhet i bolagets fastighet. Detta förbjuder aktiebolagslagen.

Fastigheten behåller sitt gamla bokförda värde. Avskrivningsunderlaget blir därmed sämre än om du köpt fastigheten rent. Å andra sidan slipper du lagfartskostnaden. Skulle reavinstreglerna ändras kan du i en framtid få en högre skatt. Denna risk är i och för sig kanske begränsad.

Känner du en kompetent bankman som kan hyresfastigheter så kontakta hen. Det finns även många redovisningskonsulter som är duktiga på detta.

Lycka till!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-22 klockan 09:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂