Förvirrad - skillnad mellan målsparande och pengamaskin? Map spara inför pension, kontantinsats
Sök:

Förvirrad – skillnad mellan målsparande och pengamaskin? Map spara inför pension, kontantinsats

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Förvirrad – skillnad mellan målsparande och pengamaskin? Map spara inför pension, kontantinsats

Hej alla,

Är helt ny med att spara och investera pengar i fonder osv så ha tålamod med mig.
Jagill strukturera min ekonomi enligt artikeln ”Strukturera din privatekonomi som ett proffs”, men förstår inte hur den hänger ihop med 4-hinkar modellen och alla portföljer.

Jag har en bufferthink i dagsläget. Ska man den plus en mellanriskhink (enl nybörjarportföljen) som skyddsnät?

Jag har två mål jag vill spara till: kontantinsats och pensionsspara.
Ska jag – utöver ovanstående ”skyddshinkar” – ha en nybörjarportfölj som sparande inför kontantinsatsen? Eller har man bara en sådan ”hink”? Och sedan en global barnportfölj/passiv hink för mitt pensionssparande?

Jag förstår liksom inte skillnaden på artikelns 1.a Buffert, 1.b Pengamaskin, 1.d Målssparande. Enligt mig är både pension och köpa hur målssparande, men vad är då pengamaskinen?

Tacksam om någon kunde reda ut hur modellerna hänger ihop, för jag har inte lyckats bena ut det riktigt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Pension och pengamaskin är samma sak. Pension är det stadie av livet där man inte längre behöver arbeta. Det stadiet når man när man klarar att leva på pengamaskinen. Där åker alla pengar in som du inte använder till annat! Jag tycker inte att det ska ses som ett målsparande, och i vilket fall så är den typen av mål för många mer än 10 år fram i tiden vilket motiverar en hög andel aktier/aktiefonder.

Målsparande skulle jag säga är sådant som du vet hur mycket pengar du ska ha och vid vilken tidpunkt. Du anpasssr risken i månadssparandet efter hur lång tid det är kvar och utifrån hur känsligt det vore att förlora pengar som du inte hinner tjäna tillbaka (större risk för förlust ger också större chans för avkastning). Lägenhet i en viss prisklass inom ett par år är sådant som kan vara känsligt eftersom en nedgång i portföljen kräver att man antingen skjuter upp köpet eller sänker sina förväntningar på bostaden. Pension om 30 år är inte lika känsligt eftersom det finns många möjligheter att anpassa både sina förväntningar och sina tillgångar under den tiden.

Bufferten bör du bestämma till en viss storlek som du tycker dig behöva för att täcka oförutsedda utgifter på kortare sikt. Vi har 100t kr. Dessa pengar har vi med mycket låg risk. Bufferten har inget med mellanriskhinken att göra. Om det skulle gå så illa att a-kassa, sociala försäkringar och buffert inte räcker, då börjar det bli dags att fundera på att anpassa hela sin livssituation och även se över om man behöver börja nalla från pengamaskinen. Det är inte en risk jag tycker mig behöva planera inför i min privatekonomi, utan sådant jag tar som det kommer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  Då förstår jag tanken med pengamaskinen och passiva hinken (pensionen för min del tex). Men du menar att det inte är någon idé med en mellanrisk-hink om man har en väl omfattande budget istället?

  Jag har anpassat min budget efter mitt liv och den ligger bara i ett sparkonto med typ ränta på 0.5%.

  Men när det gäller att spara inför köp av bostad (om minst 5-10 år för min del), är nybörjarportföljen då ett rimligt val? Eftersom att den förespråkar lägre risk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
 2. Vit pil

  Du har fattat det rätt! Eftersom bufferten har så pass låg avkastning så tappar den tyvärr i värde till inflationen. Därför kan det vara rimligt att fylla på den varje år med ”2% – räntan” dvs 1,5% i ditt fall. Om räntan ett vackert år ligger över 2% så behöver man inte fylla på, men det är osannolikt de närmaste åren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-08 klockan 16:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.