Förvirrad - Strategi för LYSA + Investmentbolag??
Sök:

Förvirrad – Strategi för LYSA + Investmentbolag??

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nico

ställde för sedan frågan: Förvirrad – Strategi för LYSA + Investmentbolag??

Hej,Som nybörjare har jag lyssnat på podden, ställt frågor i forumet och läst på i böcker, men jag är fortfarande förvirrad (på en högre nivå :).Har börjat månadsspara på LYSA där jag har ett 60:40 konto och ett 90:10 konto och sätter in pengar varje månad. Samtidigt har jag blivit inspirerad av böckerna \”Vägen till din första miljon\” och \”Investera i investmentbolag\” som båda starkt förespråkar investmentbolag som sparform. Men, jag blir förvirrad för i deras rekommendationer skriver de inget om att inkludera räntor eller guld i portföljen. Hur kommer detta sig? Är deras strategi helt annorlunda från den som förespråkas här?Jag skulle helst vilja kombinera LYSA och en portfölj med investmentbolag. Har idag ca 100 kkr i arv som är investerade i Swedbank Robur Bas Mix och Swedbank Robur Räntor flexibel på ett depåkonto. Dessa har inte gått superbra de 15 + åren som jag haft dem (Bas mix + 37%) så tänkte sälja av dem och återinvestera i ett ISK enligt nedan portföljförslag för att komplettera LYSA-kontot. Vad tror ni om det?

Investor
20%

Kinnevik
10%

Lundbergs
10%

Industrivärden
10%

Latour
5%

Berkshire Hathaway BRK B
15%

AMF Räntefond Mix/Handelsbanken Realräntefond/SPP Grön Obligationsfond
8%

AMF Räntefond Lång
7%

Xetra Gold
15%

Vet inte vilken korträntefond jag ska välja, men tanken är att kombinationen 15 % räntor + 15 % Guld skall sänka den högre risken som investmentbolagen ger.Tacksam för all input jag kan få!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade nog inte satt pengar alls i någon räntefond (utom möjligen väldigt långa räntor i usd, borde finnas uppsida där i kanske ett halvår till.)

 

Räntefonder går upp när typ bolåneräntan går ner ser du. Är typ bolåneräntan superlåg som nu så….

 

Finns dock bankkonton på runt 0.5-1.0 procent ränta som du kan köra ”räntefondsdelen’ på.

Tänk på att investmentbolag är typ som att köpa de bolagen som investmentbolaget äger delar av med belåning. Går börsen ner så sjunker oftast investmentbolaget mer. Dock så är det olika för alla. Berkshire tex tror jag just nu består av 30% kontanta medel.

Bara mina tankar och synpunkter. Det du har ser helt okey ut. Supersäkert med hög kvalitet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skippa räntefonder och guld.  Välj 3 av de bästa investmentbolagen. Det blir inte bättre för att köper massa investmentbolag. Investor. Latour och Lundbergs är en bra deal!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är just det som gör mig förvirrad. Om jag tar bort Guld och Räntor så har jag ju en 100 % aktieportfölj?
  Vill man inte ha krockkudden när man handlar med investmentbolag? De finns ju med i alla andra portföljer här på bloggen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nico
 2. Vit pil

  Krockkudde i all ära, men ska du investera på lång sikt så riskerar räntefonderna att sänka dig mer än vad de hjälper. Andelen räntor (och guld) kan du välja baserat på din egen riskvilja. Om du klarar att se dina tillgångar sjunka mycket på kort sikt så behöver du kanske ingen ”krockkudde”.

  Så ska du ha räntefonder? Välj själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-05 klockan 07:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.