Förvirrad
Sök:

Förvirrad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Confused

Den här artikeln publicerades 2017-06-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Förvirrad

Har ni något tips på hur man ska spara nu för tiden? Svenska kronan ligger på låga krisnivåer och runt 10 kr för 1 Euro snart i ett läge då allt går superbra för Sverige (när det knakar med jobb, budgivningar på lägenheter skenar, börserna går bra och alla shoppas loss). Samtidigt varnar många för att köpa bostadsbubbla och att gå all in på börsen. Så vad ska man satsa på? Känns som om man har 4 alternativ egentligen:

 1. Köpa en bostad för att skydda sitt sparkapital. Kraschar det så har man i alla fall en lägenhet. Dom med tillgångar kommer väl få betala 40 kronor för 1 euro vilket kommer höja lönerna 400% och vips så är ens sparpengar på banken ingenting värda. I ett nästan kommunistiskt land som Sverige är kommer alla hjälpas åt att rädda dom som är skuldsatta vilket innebär att dom som bara har tillgångar bara kommer få betala och dom som bara har skulder kommer få sin skuld preskriberad och få behålla sin bostad.
 2. Köpa globala fonder för rubbet. Får vi en finanskris och börsen kraschar 50% så kraschar ju även svenska bostadsmarknaden och därmed svenska kronan vilket innebär att fonden kanske till och med ökar i värde eftersom SEK minskar mycket mer än 50% medan om man hade haft pengarna på en bank hade dom blivit värdelösa som D-marken efter världskriget.
 3. Konsumera upp allt man har, skita i att spara, leva från månad till månad och slippa bry sig för oavsett vad man gör har Ingves och Maggan Andersson sänt ut övertydliga signaler om att det är så man gör och sen går man i pension som fattigpensionär och blir bidragsberoende och evigt tacksam för detta och om man sparar konfiskerar dom det, devalverar ditt sparande eller får bostadspriset att krascha så att du hamnar i evig skuld och blir en skatteslav för alltid.
 4. Växla allt man har till USD och EUR och flytta ifrån Sverige och låta alla andra betala för kraschen.

Bra alternativ? Jag är lite ironisk men väldigt irriterad på hur illa skött det är ute i samhället. Vad gör man med sjukt mycket pengar? Köpa 1 globalfond för 2 miljoner för att imorgon se det krascha med 50%?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vid deflation (negativt inflation) är ju likvida medel det bästa alternativet eftersom köpkraften ökar på de utan att man behöver placera de i någonting alls. Drömscenario för de som inte har lånat en massa pengar.

Vid fortsatt inflation, rent av ännu högre (med tanke på att vi ligger på 1,9% i inflationstakt just nu och inflationsmålet är 2% vore det underligt om man skulle trycka på mer i inflation med lägre räntor eller bibehållna låga räntor), är det så klart strategisk allokering i något som slår inflation efter beskattning och courtagekostnader varje år. Detta betyder avvägning mellan volatilitet och strategisk allokering i sin portfölj. Hur man gör den avvägningen har ju så klart allt med värdepapperet/värdepapperen man tänkt sig, dess volatilitetsgrad samt vad som krävs i allokeringsprocent i varje för att man ska ha en rimlig chans att nå ett avkastningsmål som är real nettopositivt (d v s slår inflation efter beskattning, courtage samt andra administrativa avgifter).

Vilket eller vilka värdepapper tänker du dig att placera pengar i? Analysera de och se vilka som är rimliga enligt ovan nämnda tankegång.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Mathias,

  Jag har 1 miljon SEK som jag kan placera hej vilt men jag vill absolut inte förlora pengarna men har jag kvar dom på banken äter inflationen upp en del varje år. 2% påstår en del men i realiteten är det mycket mer då dagens lunch t.ex ökar med 10% per år. Sånt som dom flesta har och är beroende utav (el, vatten, internet, busskort, mat, dagens lunch ökar med 10% per år). Samtidigt har jag redan 160 000 placerat på börsen (100% breda billiga indexfonder blandat globalt, sverige, asien). Har kollat lysa.se lite och det känns som ett bra sätt att outsourca sparandet till dom med låg riskprofil där man kan ha sitt största sparande på 1 miljon med 70% RF och 30% IF. Vad tror du om det?
  Alternativet är att köpa en bostad i spekulationssyfte eller att köpa på sig ännu mer andelar indexfonder för 700 000 och ha ca. 300 000 på en nischbank istället för RF men då finns ju risken att det kraschar imorgon och man förlorar 350 000 kr. Lagom kul när alla andra blivit mångamiljonärer på att köpa bostadsrätt och bo där i 2 år ska jag inleda med att förlora nästan allt jag har sparat hela mitt liv och stå utan pengar och utan tillgångar i form av bostäder. Det är en svår övervägning men Sverige har blivit så extremt. Överallt står det hur viktigt det är att spara men gör man det så beskattas man, blir utsatt för inflationstryck och bestraffas och särskilt om man sparar i SEK. Känns som att landet är uppbyggt för att man ska tjäna en månadslön, konsumera 100%, gå i fattigmanspension med bostadstillägg för att sedan känna sig tacksam för vilket fantastiskt land man bor i som stöttar en med bidrag för att överleva efter att ha jobbat ett helt liv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Confused
 2. Vit pil

  Problemet som du beskriver är ju tyvärr inget nytt. Jag har själv funderat ganska mycket på varför vi lever i ett samhälle som premierar konsumtion och skuldsättning framför långsiktigt sparande och investerande av resurser. Förmodligen hänger det ihop med staternas skuldsättning som i sin tur hänger ihop med politikers löfte om fördelning av resurser.

  När det gäller investeringen av pengarna så finns det tyvärr inget ställe där man placera pengarna riskfritt på kortare tidsperioder. Det är bankkonto, men som du beskriver drabbas man av inflation. Om du kan investera pengarna på sikt, 5 – 10 år, då är sannolikheten för ett positivt utfall ganska hög, även om det under den tidsperioden kan falla med nästan 50 procent.

  Jag känner igen mig i din problematik, jag var där också för ett par år sedan och det som gjorde skillnaden för mig var att jag fick hjälp av Balansekonomi och min coach att sluta lägga så mycket värde i pengarna. Det vill säga att inte se pengarna som en trygghet eller låta dem känslomässigt påverka mig så mycket som de faktiskt gjorde. Tesen var lite – om du inte använder pengarna idag, då är det ju som att du lever utan dem, om du lever utan dem idag, vad skulle då förändras om du blev av med dem? Väldigt förenklat, men det handlar lite om att avdramatisera förhållandet till pengarna.

  Som du själv skriver – du har ju sparat ihop pengarna, det vill säga att du har kompetensen. Tänk om den är mycket viktigare än pengarna i sig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jan….Kontentan av detta är att det kanske är bättre att köpa sig 3 bilar bara för att man kan för om 30 år kanske man förlorat allt och inte haft kul på vägen. Ingen kommunistisk stat premierar sparande. Sverige är inte undantaget heller. Det svenska mottot är att se till att skaffa sig ett LAS kontrakt, göra så lite som möjligt på jobbet och hålla sig kvar, ha barn, utnyttja alla bidragssystem, ta lån och konsumera upp allt man har och sen får alla andra som tror att det lönar sig att spara betala för en.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Confused

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-09 klockan 01:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.