Fossilfria fonder
Sök:

Fossilfria fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jero

ställde för sedan frågan: Fossilfria fonder

Undrar över framför allt SPP’s fossilfria fonder där man kan läsa att upp till 5 % av intäkterna från produktion eller distribution kan komma från fossila bränslen. Då är väl inte fonderna fossilfria? Förstår att det är svårt att undvika med stora bolag som har många järn i elden och att man behöver kompromissa en del men formuleringen känns missvisande. Hur miljövänliga och hållbara är dessa fonder egentligen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gissar att det kanske är denna info du läst om fonderna? Från deras hemsida.

”Fonderna i PLUS-konceptet förvaltas indexnära, samtidigt som vi integrerat stränga hållbarhetskriterier och gjort dem fossilfria, det vill säga exkluderat bolag med stora fossilreserver samt bolag vars omsättning till mer än 5 % kommer från fossila bränslen. Vi väljer även bort bolag som har högt CO2-fotavtryck och styr sedan om kapitalet (hållbarhetsoptimerar) till bolag som har lågt CO2-fotavtryck och som rankas högt i vår hållbarhetsanalys.”

I denna pressrelease skriver de även ”SPP arbetar systematiskt med att kontinuerligt minska fossil- och Co2-exponeringen i samtliga investeringar och fonder.”
http://www.mynewsdesk.com/se/spp-livfoersaekring/pressreleases/10-miljarder-i-fossilfria-fonder-paa-bara-ett-aar-1981807

Jag tolkar denna information som att de är medvetna om att de antagligen framöver kommer minska exponeringen mot fossil och Co2 och försöker jobba på det.

Som du säger, det finns en möjlighet att de har vissa bolag i portföljen som har viss exponering mot det. För att finna sådana detaljer får man kika på innehaven i fråga för att vara helt säker.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-23 klockan 07:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.