Fråga angående kreditkort och investeringar.
Sök:

Fråga angående kreditkort och investeringar.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Charlie

ställde för sedan frågan: Fråga angående kreditkort och investeringar.

  1. Hej Jan,och alla andra aktiva i ditt forum.  Jag har följt din pod och blivit väldigt mycket smartare med min ekonomi men jag har nu en fråga angående kreditkort.  För att beskriva frågan med ett exempel. Säg att jag tjänar 25000 kr efter skatt. Spenderar aldrig mer än 25000 i fasta utgifter så som hyra ,el,bil,mat. I dagsläget betalar jag mina räkningar via Internet bank och lever sedan på överskottet fram till nästa lön sen investerar jag mitt överskott i danskebanks sparrobot june.
  2. Frågan är då, finns det ett lämpligt kreditkort som ger avkastning på alla köp,som man även kan betala räkningar med? Och kan man leva sparsamt som jag gör fast på enbart krediter,förutsatt att de är räntefria och betalas av varje månad vid lön. Och sen lever man på kreditköpen för att få dubbel avkastning? Sätter man sig själv i en riskfälla eller är det ett sätt man faktiskt kan leva på? Vill gärna höra dina och andras tankar kring detta.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du har pengarna på ditt konto finns det ingen risk alls. Se till att ha en buffert utöver det du gör av med bara. Det farliga är att slarva och börja köpa sådant man kanske inte har råd med, det är då man hamnar i en skuldfälla. Men om du bara köper sådant som ryms inom din budget och betalar av krediten varje månad så är det riskfritt för dig!

Jag har själv gått i tankarna att skaffa ett kreditkort eftersom man får bättre villkor än med ett bankkort. Lättare att överklaga om något strular, skydd mot att företag som man beställt från går i konkurs innan de levererat. Om det verkligen krisar så är ju krediten också ett redan beviljat privatlån som du faktiskt kan använda. Får du sparken från jobbet och hamnar i knipa så är det inte säkert att du kan ta så många andr låm. Det som talar emot är att många kreditkort verkar ta ut avgifter.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett kort där du kan betala fasta kostnader typ hyra, elräkning, prenumerationer mm lär du få svårt att hitta. Kortföretagen finansierar sig bland annat genom att ta betalt av affärsinnehavarna. Jag tror inte att man hittar någon fastighetsägare som vill betala pengar i onödan till ett kreditkortsföretag.

Förutom att jag använder swish ibland, så utnyttjar jag alltid mitt betalkort. Även om det inte är stora pengar så blir det ju några kronor i förtjänst på grund av detta.

Precis som Emil skriver är det dessutom positivt  ur säkerhetssynpunkt.

Tar man ett vanligt bensinkort så är detta gratis. Jag använder dock faktiskt Swedbank MasterCard Gold, vilket har en årsavgift. Jag reser en del och går på olika evenemang. Kortet har ett generöst avbeställningskydd och en spärrtjänt för kort, som gör att jag är beredd att betala för detta.

Om man har möjlighet kan man skaffa sig ett betalkort via LO att betala sina resor med. Kortet ger ersättning för försenad ankomst  både vid utresa och  hemresa. För övrigt har kortet ett begränsat värde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-30 klockan 18:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.