Fråga angående ränta-på-ränta-verktyget
Sök:

Fråga angående ränta-på-ränta-verktyget

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Fråga angående ränta-på-ränta-verktyget

Hej,Jag har en fråga angående kalkylatorn här ( ränta- på- ränta-verktyget).Startvärde….. Var hamnar det? Låt säg att jag har det + att jag månadssparar 3000:-, om startvärdet är 200.000, står det bara på ett bankkonto utan att man rör det eller..?..jag förstår inte var det ska investeras…enligt tabellen är det bara de 3000:- som investeras, och förräntar sig…..kanske busenkelt men jag behöver lite hjälp med hur det funkar.Tack för hjälpen på förhand !P.s Jag provade att byta ut startvärdet från 200.000 till 300.000 med samma månadssparande och skillnaden blev stor, ,så ännu mer intressant att veta var man gör av startkapitalet..

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maria,

Så klart att det spelar en enorm roll hur stort ditt startvärde är. Mer pengar betyder mer pengar som ökar med en viss procent/ränta, och ju tidigare de börjar jobba desto längre tid har det att förränta sig. Och på frågan var du ska göra av ditt startkapital, så är det så klart investera det precis som månadssparandet, på samma ställe och sätt för att få samma utveckling och ränta både på startkapitalet och månadssparandet. Kalkylatorn förutsätter att hela kapitalet är investerat på samma ställe med samma utveckling.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Var månadssparar du dessa 3000kr? I räntor (0,5%) eller i aktier (8%)?

om dina pengar står på ett räntekonto idag får du räkna på den ränta på räntan i kalkylatorn tex 0,5% eller vilken ränta du nu har på ditt sparkonto.

Har du 200k som du vill låta växa måste du alltså flytta dom till ett ISK konto och placera pengarna i olika aktier eller fonder. Och den förväntade avkastningen som du räknar med på de placeringarna, det är den räntesatsen du ska slå in i kalkylatorn.

Du kan inte räkna på två olika räntor samtidigt, utan ska du månadsspara i aktier får du räkna det för sig och har du 200k på räntekonto får du räkna det för sig

 

hoppas det gav lite klarhet

tryggve yngvesson

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tusen Tack till er båda för era svar! Det gav klarhet! Jag köper alltså aktier/fonder för startvärdet och fyller på med 3000 eller vad man nu sparar per månad. Detta är något jag ska göra framöver, dock verkar det vara lite oroligt och kanske ett rejält börsfall på gång, så kanske ska man avvakta lite./Maria

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maria

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-11 klockan 06:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.