Fråga angående Tysk vs Svensk fondrobot + svensk arvssumma, vad är bäst? (+ bonusfråga om amerikansk fondrobot till min flickvän)
Sök:

Fråga angående Tysk vs Svensk fondrobot + svensk arvssumma, vad är bäst? (+ bonusfråga om amerikansk fondrobot till min flickvän)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas Malmsten

ställde för sedan frågan: Fråga angående Tysk vs Svensk fondrobot + svensk arvssumma, vad är bäst? (+ bonusfråga om amerikansk fondrobot till min flickvän)

Hej!

Jag har en kanske lite ovanlig fråga, jag har flyttat till Tyskland och tänkte att jag framöver skulle sätta in pengar på en Tysk fondrobot precis som jag gjort med Lysa i sverige. Jag undrar om detta är en bra ide, om jag ska bo och tjäna pengar i Euro i Tyskland, är det bäst att ha en tysk fondrobot i Euro? Jag har tyckt mig läsa något om det i ett avsnitt att man ska ha pengarna där/i den valuta man tjänar dem så att säga. Dock är de tyska robotarna aningen dyrare än Lysa, jag har gjort lite research och kommit fram till att tjänsten Quirion (https://www.quirion.de/) verkar vara bäst och billigast i princip, där det kostar 0,48 i avgift att förvalta pengarna, dvs dyrare än Lysa men billigare än de andra tyska fondrobotarna (dessutom är de första 10 000 Eurona avgiftsfria och tills man kommit upp i det betalar man bara fondavgifterna på 0,22). Är det trots att den är dyrare ändå bättre att ta den tyska roboten istället för Lysa i och med att man tjänar pengar i Euro?

Till saken hör dock att jag även fått ett arv i Sverige på några hundratusen, i SEK på ett svenskt konto och min andra fråga är vad som vore bäst att göra med dessa pengar, föra över till tysk robot eller låta vara i sverige på svensk robot/konto?

Sedan undrar jag lite om ni har någon åsikt om de fonder som den tyska roboten Quirion föreslår, som synes på bifogad bild. Detta är fonderna (ETFer) den föreslår vid en 80/20  Aktier/räntor, portfölj. Som sagt verkar denna robot enligt min research vara den bästa/billigaste och har utsetts till testsegrare av oberoende granskare, den är även en av de första och största i Tyskland, investerar globalt i 8000 bolag, och 2000 ränteposter, totalt 13 fonder osv. Det står även att den förutom den globala diversifieringen även använder sig av ”en faktormodell enligt Fama/French med övervikt på undervärderade och mindre företag”, är detta något som är bra eller dåligt? (En annan tysk robot använder t.ex. istället en så kallad Markowitz approach)

Vore jätteintressant att höra några tankar om dessa frågor!

 

Hälsningar,

Andreas

PS. min flickvän har tänkt skaffa en robot och hon bor i USA, i och med att Jan ofta pratat om hur spännande och mer avancerade de amerikanska robotarna är vore det kul att höra vilken av dem ni skulle valt om ni kunnat? Vi kikade på Wealthfront eller Betterment.

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag glömde visst bifoga listan med de föreslagna fonderna, här är dem med respektive andel i portöljen:

Invesco S&P 500 ETF                                            Standardwerte Industrieländer      20,16 %

Lyxor STOXX 600 ETF                                              Standardwerte Industrieländer      7,47 %

Vanguard FTSE Japan ETF                                       Standardwerte Industrieländer      3,15 %

Lyxor MSCI World ETF                                              Standardwerte Industrieländer      9,00 %

Vanguard Global Value ETF                                       Substanzwerte Industrieländer    18,90 %

Xtrackers MSCI World Value ETF                              Substanzwerte Industrieländer    11,52 %

SPDR MSCI World Small Cap ETF                            Nebenwerte Industrieländer          7,20 %

Amundi MSCI Emerging Markets                              Standardwerte Schwellenländer    7,20 %

Dimensional Emerging Markets Value Fund              Substanzwerte Schwellenländer   5,40 %

Xtrackers EUR High Yield Corporate Bond ETF        Hochzinsanleihen                         1,63 %

Xtrackers Global Government Bond, hedged ETF    Anleihen, lange Laufzeit                0,77 %

Lyxor Euro Investment Grade Bond ETF                   Risikoarme Anleihen                     2,11 %

SPDR Euro Corporate Bond ETF                              Risikoarme Anleihen                     1,54 %

iShares Euro Corporate Bond ETF                            Risikoarme Anleihen                     1,44 %

iShares Global Bond, hedged ETF                             Anleihen, gemischt                       2,11 %

Liquidität                                                                    Liquidität                                       0,40 %

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas!

Det brukar vara bäst att placera pengarna i den valet du tjänar pengar och tänker konsumera pengarna i, detta för att inte ta en valutarisk mot när du väl ska använda dessa.
Men då kan man också fråga sig om hur lång sparhorisonten är på ditt sparande och vad det ska användas till, är det till pension och du tänker bo i Sverige om ett tag igen så kanske det är bättre att placera i Sverige och SEK?
Du får nog överväga för och nackdelarna själv med att vara exponerad mot valutariskerna beroende på vad du ska göra med pengarna.

Samma angående arvet, vad ska pengarna vara till? Placera efter den tidshorisonten.

Tyvärr ingen erfarenhet av fondroboten Quirion och inte heller så mycket av robotar i USA, någon annan kanske har bättre kunskap om detta?
Men tycker innehaven i Quirion ser okej ut!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som Robin är inne på skulle jag mer tänka i stil med var ska du använda pengarna? Är det till pension eller bostadsköp i Sverige skulle jag sätta in pengarna på en svensk tjänst och på en tysk om du tänker dig att bo där ”länge”. Går det förresten att ha Lysa om man inte bor i Sverige? De har väl ISK-konto som man inte får ha om man inte bor i Sverige.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-19 klockan 19:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.