Fråga från landet utan reavinstskatt på fastighet
Sök:

Fråga från landet utan reavinstskatt på fastighet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: Fråga från landet utan reavinstskatt på fastighet

Hej

Jag har förstått det så att Jan inte räknar med sin bostad i ”pengamaskinen”. Min fråga är hur vi som bor i Norge bör resonera långsiktigt då vi här slipper vinstskatt på bostadsförsäljning? Här gäller alltid amorteringskrav och dom flesta köper så dyrt dom kan, amorterar av i 25 år och har därefter mycket stora summor låsta i sitt boende.

Om detta var fallet i Sverige, hur hade det påverkat ditt långsiktiga sparande? Detta i en stabil storstadsregion.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

För min del tycker jag inte att det gör någon skillnad. Reavinstskatt och amortering ändrar inte fakta:

 1. En bostad genererar kostnader (el, underhåll, diverse avgifter…) och inte intäkter. Inte mycket till pengamaskin alltså.
 2. Man måste ha någonstans att bo. Så vid en försäljning med vinst hamnar pengarna vanligtvis i en annan dyr bostad.

Så jag tycker ändå att bostaden är att betrakta som konsumtion, snarare än som en investering. Om man amorterar så är det väl att betrakta som ett slags sparande. Att bostadspriser alltid går upp är kanske lätt att ta som en sanning efter de senaste årtiondena, men det är inte någon naturlag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lukas,

  Bostäder genererar alltid kostnader men fördelen med skuldfri ägd bostad är att man i framtiden t.ex kan välja att bosätta sig i en mindre bostad eller en ort med billigare bostadspriser eller t.ex i ett varmt land med lägre bostadspriser än på den marknaden man befinner sig i. En annan fördel är att boendekostnaden minskar i förhållande till disponibel inkomst som ett resultat av amorteringen vilket frigör kapital till investeringar eller konsumtion vilket man nu väljer. Bor man kvar i en hyresrätt tenderar prissättningen av dessa anpassa sig efter marknadspriset vilket innebär att boendekostnaden som andel av DI i princip kvarstår livet ut.

  Bostadspriserna går alltid upp på lång sikt precis som börsen. Skillnaden är att börsen är mer volatil och kan sjunka med 70%. Är man 100% exponerad mot aktier kan det ta många år innan man ens återhämtat sin förlust i reala termer. Att bostadspriserna skulle sjunka 70% är väldigt osannolikt. Finns inte många såna exempel. Dessutom upplever dom flesta människor en börskrasch någon gång i livet men det gäller inte bostadsmarknaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jakob
 2. Vit pil

  Hej Jakob!

  Att bostadspriserna inte kan sjunka 70% stämmer inte riktigt, kolla bara 90-talskrisen på bostadsmarknaden. Bostäder som blev värda nära noll och personer som var tvungna att flytta för att banken tvingade dom att sälja.
  Har en bekant som fortfarande har skulder kvar sedan denna tiden, så absolut kan det hända igen!

  Börskrascher händer inte för sällan, 90-talet, 2001, 2008. Tycker det är 3 gånger på en normal persons livstid iaf?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Finns exempel där bostäder sjunkit snabbt även närmre i tiden. Ofta bostadsrätter i överbelånade föreningar, men sådant märker man kanske inte när det är goda tider.

  2011 sjönk bostadspriserna kraftigt i Trollhättan och Vänersborg när Saab gick i konkurs. Särskilt opraktiskt eftersom värdet sjönk samtidigt som folk blev av med sina jobb. I Vänersborg fanns det då många större bostadsrätter i attraktiva lägen (för att vara Vänersborg) med acceptpriser på 10000 kr utan några bud, ett tillstånd som höll i sig i flera år. Många såg nog detta innan som att det var en stabil region, mitt i Trestad och nära till Göteborg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det hade nog inte påverkat tänket nämnvärt att Norge saknar reavinstskatt, men det påverkar ju såklart siffrorna någonstans. Det sparutrymme du har när amorteringen är betald investerar du på börsen, och så länge du har bolån kvar så är det ingen idé att hålla på med räntefonder.

Sen tror jag några kommentarer ovan har kommit lite snett med huruvida en bostad är en investering eller inte. Eller om en bostad går upp eller ner mer eller mindre än börsen. Det var väl knappast frågan?

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-20 klockan 16:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.