Fråga kring raset
Sök:

Fråga kring raset

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Fråga kring raset

Hej!

 

Jag har en del funderingar kring börsfallet. Västerviks-Tidningen (länk) har skrivit att börsraset vi ser idag är det värsta börsraset i modern tid, där 2 400 miljarder kronor i börsvärde har gått upp i rök.

När börsen faller, och marknaden går förlorad på så mycket pengar, vart tar då pengarna vägen? Är det bolag som går i konkurs eller är det investerare som plockar ut sina pengar till det värdet?

 

Jag sitter still i båten och säljer inget. Jag kanske till och med köper lite. Jag har kvar samma innehav och samma antal andelar i fonden. Varför tar det en sådan tid för mitt innehav att komma upp (när börsen väl vänder s.a.s.)?

Säg att jag faktiskt köper andelar i diverse fonder – då ökar ju mitt innehav. Går då inte min portfölj snabbare upp när börsen vänder uppåt?

 

 

Mvh Erik :)

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Det som medier syftar på är att värdet på tillgångarna har minskat. Dvs idag tycker marknaden att Bolaget A är värt 100 kr jämfört med vad det var värt förra vecka.

Jämför med bostadsmarknaden. Om du äger din bostad och du säljer den till 500 tkr mer än vad du köpte den för så har det inte skapats fler SEK i lägenheten, utan värdet på lägenheter är högre. Dvs att en köpare bestämmer sig för att det är värt att betala mer för lägenheten idag jämfört med när du köpte den.

Börsen är lite speciell, eftersom det handlas så mycket på marknaden och du hela tiden får uppdateringar om priserna som folk handlar för så är det som om någon står utanför din bostad och skriker ut vad din bostad är värd varje sekund eller så.

Det betyder inte att du har tjänat eller förlorat pengar – du äger ju fortfarande bostaden och värdet, för dig, är att du bor i den. Samma sak gäller för aktier. Äger du en bit av företaget och bolagets verksamhet påverkas inte det minsta av vad kursen står i. Värdet du får av att äga aktien är att du är en delägare till bolaget. Du kanske äger aktien med avsikt att någon gång sälja aktien till ett högre pris, det är där många dessutom går bet. För anledningen till att någon annan kommer vilja köpa din aktie till ett högre pris så beror det på att företaget har bättre utsikter än när du köpte det. Priset på aktien speglar alltså vad de som köper aktien just nu är villiga att betala för aktien baserat på vad köparen tror om framtiden för bolaget.

Så det korta svaret är att inga pengar har försvunnit utan det som sker är att köparna är inte villiga att betala lika mycket just nu som för tre veckor sedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns bara två faktorer som styr aktiepriset, det ena är efterfrågan och det andra är utbudet.

Om efterfrågan på aktier är större än utbudet på en viss prisnivå kommer värdet att stiga. På samma sätt kommer värdet att falla om utbudet är större än efterfrågan, på en given kursnivå.

Det är det som får börsen att stiga och sjunka i värde.

Om du har köpt aktier i ett bolag som går i konkurs, då blir aktierna värdelösa eftersom ingen vill köpa dem. När du sen tittar på ditt konto kan du se att pengarna har försvunnit, men exakt vart de tog vägen till har jag inget bra svar på. Kanske flög de upp till pengahimmelen?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag köpte Oriflames aktier men bolaget gick inte i konkurs. Aktier värde sjönk mer än 50% under 1 år. Efter jag hade sålt mina aktier bolaget avnoterade från börsen. Det är bättre att köpa stora bolags aktier i nu läget för långsiktigt investering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Pengarna var aldrig riktiga pengar, de pengar du köpte för har gått till säljaren dvs företaget eller en annan aktieägare och du har istället fått andelar i ett företag. Summan du ser är bara en uppskattning eller ögonblicksbild av vad du skulle få om du sålde, men ingen garanti och inget faktiskt värde. Så det är egentligen inga pengar som försvunnit, bara ett möjligt försäljningsvärde som ändrats. Det som är absolut är hur många delar du har, det förändras inte beroende på aktiekurs.

Det tar lång tid för börsen att gå upp igen för att folk blir rädda och gör som du, sitter still i båten och varken köper eller säljer eftersom man tappar förtroendet för företagen kommer att leverera mer vinst än väntat.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, jag tror jag förstår. De pengar som jag har på mitt ISK är egentligen inte några riktiga pengar alls. Den summan som jag ser på mitt konto visar endast det aktuella värdet på de aktier och fonder som jag äger.

  Lite på samma sätt när jag köper en cykel (en aktie) på Blocket (aktiemarknaden). Efter några år är cykeln bara skrot (aktien har minskat i värde) och om jag säljer cykeln vidare får jag inte tillbaks lika mycket pengar (hela det investerade kapitalet) som jag hade betalat för cykeln. – Pengarna har inte på något mystiskt sätt försvunnit, det är bara cykelns värde som har minskat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-14 klockan 11:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂