Fråga om länsförsäkringar Global indexfond
Sök:

Fråga om länsförsäkringar Global indexfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erika

ställde för sedan frågan: Fråga om länsförsäkringar Global indexfond

Hej!
Jag har läst runt en del på olika bloggar, bland annat denna, för att få lite tips och råd i hur jag ska investera dels mitt sparande, och dels vad jag ska göra med min tjänstepension. Efter att ha varit passiv och inte gjort något val i tjänstepensionen har jag nu ändrat för att få Länsförsäkringar och för att kunna välja LF global indexnära som rekommenderas på väldigt många ställen. Blir dock lite fundersam när jag fick upp detta på en googling:

http://petrusko.blogspot.se/2017/08/varning-for-lansforsakringar-global.html

Någon som kan förklara vad detta innebär? Är detta fonder man bör undvika?
Mycket tacksam för en förklaring och tips på hur man ska tänka.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har varit i kontakt med Länsförsäkringars jurist, med anledning av frågan kring 2 procent avgift och skrivit nedanstående artikel på ämnet:

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Petrusko har skrivit en serie inlägg om den fonden, där han framfört åsikter både hur bra den är och hur han tycker att Länsförsäkringar missköter sig: https://petrusko.blogspot.se/search/label/l%C3%A4nsf%C3%B6rs%C3%A4kringar%20global%20indexn%C3%A4ra

Även om LF har rätt att ta ut en avgift om uppåt 2% så är sannolikheten låg att de kommer utnyttja den möjligheten. Jag har själv delar av min pension i den fonden och är inte särskilt orolig.

Länsförsäkringar har ett stort fondutbud, även om jag inte vet hur det ser ut inom tjänstepensionen, men hittar du en motsvarande fond till låg avgift och det känns tryggare tycker jag du ska göra det valet. SPP, AMF, SEB mfl. erbjuder alla globalfonder med en förvaltningsavgift på max 0,4%.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mattias P är helt rätt ute. Jag har också LF Global indexnära i två olika tjänstepensioner hos LF; PA16 och SAF-LO. I SAF-LO kan man inte välja deras tillväxtmarknadsfond vilket är tråkigt. Däremot kan man det i PA16, så där kör jag 90 global och 10 tillväxt för att få lite mer Asien.

LF håller dessutom på att se över klausulen om 2% och de säger själva att den med största sannolikhet kommer försvinna.

Jag tycker att du lugnt kan välja den fonden.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jättestort tack för ni tog er tid att svara! Känner mig mycket lugnare!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Själv har jag bytt tillbaks till LF Global index. Likvärdig som Swedbanks men gillar mer LF. Köp/Sälj avgift kan inte förekomma om man sparar i Avanza och Nordnet. Av den sälj avgift kan bara stora institut bli drabbade som lan påvärka fonden negativt. Känner mig trygg i alla fall. Men som sagt Swedbank Acces Global är jätte bra indexfond.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jacke77

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-14 klockan 11:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.