Fråga om nybörjarportföljen.
Sök:

Fråga om nybörjarportföljen.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michael Petersson

ställde för sedan frågan: Fråga om nybörjarportföljen.

Hej,

Är rätt ny på det här med sparande, men hållt på lite med aktier sedan mars i år. Läste artikeln om att spara i indexfonder och tyckte det lät mycket intressant. Min fråga är följande: Om man man har ; portföljen med 2 fonder, respektive 4,  7 eller 10 som föreslås här på bloggen är det någon skillnad i risk eller värdeutveckling på de olika alternativen om det belopp man man sparar är lika stort i alla fallen?

Om man har en fondportfölj hur ofta behöver man balansera om den med att tex byta ut en fond mot en annan? När är rätt tillfälle att sälja en fond som stigit en del sen inköpstillfället?

Om man ser till risken för konkurs hur sannolikt är detta för Nordnet eller Avanza? Har mitt sparande på en traditionell bank för tillfället.

Nog mycket mer att sätta sig in i, men detta några frågor jag har. Tack på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är ingen större skillnad i risk eller värdeutveckling mellan de olika varianterna av nybörjarportföljen, även om varianterna med fler fonder är en aning mer spekulativa vilket innebär att de har lite större potential, men också lite större risk.

Att ”balansera om” innebär inte att man byter hela innehavet av en fond mot en annan fond, utan det innebär att man återställer den ursprungliga balansen mellan fonder. Om man har varianten med två fonder (60-40) och aktiefonden ökat mer än räntefonden så att fördelningen har blivit 65-35 säljer av aktiefonden och köper mer av räntefonden så att fördelningen återgår till 60-40. En gång om året ungefär tycker jag är lagom att göra det.

Alla bolag kan ju gå i konkurs om det vill sig riktigt illa, men min amatörmässiga bedömning är att Avanza och Nordnet inte riskerar det. OM det ändå skulle hända så är dina pengar/fonder/aktier ändå dina, så du förlorar inte pengarna även om banken du är kund hos skulle gå omkull.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för svaren , förstår upplägget bättre nu😊

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Michael Petersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack så mycket för svaren, förstår upplägget bättre nu😊

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-08 klockan 21:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.