Fråga om räntekänslighet för extremlånga räntefonder
Sök:

Fråga om räntekänslighet för extremlånga räntefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Melvin

ställde för sedan frågan: Fråga om räntekänslighet för extremlånga räntefonder

Hej!

I avsnittet om räntefonder nämndes en formel för hur man tar reda på räntekänslighet, nämligen: avkastning =  durationen * förändring i räntan (som är negativ vid ränteökning och vice versa)

Min fråga är hur bra denna formel egentligen fungerar på extremlånga räntepapper. Har man en extremlång räntefond med duration på exempelvis 25 år blir avkastningen vid en ränteökning på 5% mer än -100% (!). Detta känns ju inte riktigt rimligt. Finns det en annan metod jag borde räkna med, eller ska jag anta att en räntehöjning av den här skalan skulle innebära att jag förlorar allt? (Detta är viktigt då jag håller på och experimenterar i excel)

Tack!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det stämmer. Typ. Det är en tumregel men egentligen ett mer komplext matematiskt samband som dessutom ger en viss konvexitet.

Tyvärr vet jag inte hur man räknar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det finns en rätt utförlig artikel på portfoliocharts om konvexitetens påverkan som man kan läsa ifall intresse finns.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-30 klockan 23:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.