Fråga om sparande i bankerns egna fonder
Sök:

Fråga om sparande i bankerns egna fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Roger J.

Den här artikeln publicerades 2017-09-21 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fråga om sparande i bankerns egna fonder

Hej,

Var på ett möte med banken för att diskutera bolån och räntan och SHB vill då att vi ska spara mer i fonder som tillhör dom (såklart) för att få mer rabatt. Jag fick ett förslag till SHB Multiasset 100 på 3000kr i månaden, 1.55% i avgift.

Min fru fick liknande men 500kr på multisasset 25, 135% i avgift.

Båda fonderna har enligt mig en hög avgift och jag är inte särskilt intresserad av att ge dom mer pengar i onödan.

Hur ser ni på ovan fonder? Jag anser mig själv inte kunnig men har iaf läst på så pass mycket om avgifter och banker att jag förstår att dom försöker lura in en på fonder som inte riktigt är värda pengarna.

Tänker mig mera börja spara enligt Jan’s fond förslag här på bloggen.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

SHB Multiasset är tyvärr en urusel fond som din bankman vill pracka på dig/er – dyr samt utomordentligt dålig avkastning de senaste åren. De kunde väl åtminstone erbjuda er en någorlunda schysst fond tycker man ju.

Om SHB tvingar er att fondspara hos dem för att ni då får lite bättre låneränta, kan ni kanske göra det – fråga efter deras indexfonder. : https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondlistor/indexfonder-lista

Däremot uppger Morningstar en annan prisbild jämfört med vad handelsbanken själva gör.

Om de tvingar er att köpa de dyra assetfonderna för att ni ska få en bättre låneränta, tycker jag att ni ska överväga att låna pengar hos nån annan bank som inte ställer sådana motprestationer.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej John,

  Jag håller helt och hållet med och därför tackade jag inte heller ja til något under mötet.
  Jag håller redan på kikar vad andra banker kan erbjuda samtidigt som jag försöker skapa mig ett bra sparande med mycket bra information på denna sida

  Det blir nog en flytt i slutändan. Tack för svar :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Roger

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Usch och fy! Jag hoppas att du inte känner dig pressad att skriva på ett sådant avtal, för då kommer du förr eller senare gå omkring med en klump i magen.

Handelsbanken Multi Asset 100 har ett så kallat Norman-belopp på 14.218 kr vilket innebär att om du sparar 3.000 kr i månaden kommer du att ha betalat 14.218 * 3 = 42.654(!) kr i avgifter till banken efter 10 år.

Om du istället sparar 3.000 kr per månad i Länsförsäkringar Global Indexnära (förvaltningsavgift 0,20 %) kommer du istället att ha betalat 1.791 * 3 = 5.373 kr till banken efter 10 år.

Låt dig inte luras av att Handelsbanken Multi Asset 100 under de senaste månaderna råkar ha gått bättre än Länsförsäkringar Global Indexnära. Jämför istället den långa historiken för dessa på exempelvis Morning Star eller Avanza – och förfäras.

Handelsbanken Multi Asset 100 hette tidigare Handelsbanken Offensiv 100 och den sågas av Jan Bolmeson:

Så här blir du lurad av finansiella rådgivare

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-21 klockan 09:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.