Frågor ang kontantinsats och komma igång med månadssparande
Sök:

Frågor ang kontantinsats och komma igång med månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Julia

ställde för sedan frågan: Frågor ang kontantinsats och komma igång med månadssparande

Hej,

Jag har precis börjat lyssna på er podd och är helt fast! Har avslutat mina universitetsstudier och måste ta tag i mitt sparande. Om ca 1-2 år ska jag köpa min första egna bostadsrätt tillsammans med min pojkvän. Jag har tidigare endast sparat mina pengar på mitt Swedbank-konto och har även ärvda AstraZeneca-aktier och fonder.

 1. Bör jag placera mina sparade pengar i aktier/fonder även om de ska gå till en bostadsrätt inom 1-2 år?
 2. Bör jag sälja mina AstraZeneca-aktier och fonder nu eller vänta? (Ska också gå till kontantinsatsen)
 3. Jag är nybörjare och behöver komma igång med mitt sparande. Har ni några råd till mig? Jag funderar på att använda en fondrobot på Lysa (som ni rekommenderade) för att få hjälp att komma igång med mitt sparande. Hur ska jag lägga upp en strategi när jag även ska göra ett bostadsköp inom de närmaste åren?

Ni är grymma! Ska använda er kod på Lysa!

Med vänliga hälsningar, Julia

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Julia!

 1. Ett sparande på 1-2 år skulle jag säga passar bäst på sparkonto med insättningsgaranti, dessa bör inte spekuleras med på aktiemarknaden under en sådan kort tidshorisont.
 2. Om dessa pengar ska vara till din bostad så skulle jag säga ja. Hänvisar även till mitt svar på fråga 1.
 3. Inge fel med Lysa, kör på! Rekommenderar dig däremot att läsa artikeln ”Fyra Hinkar Strategin”, den kommer att förklara en modell på hur du kan lägga upp ditt sparande. Men behöver du alla pengar du kan till bostadsköpet så kanske detta får gå först?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar av Robin.

  Angående punkt 3:
  Även om det är så att ”alla” pengar behöver gå till bostadsköpet så skulle jag rekommendera att sätta igång ett litet månadsspar hos Lysa. Välj minsta månadsbelopp som går. Då har du tagit det första och största steget mot att skaffa bra rutiner kring sparande. När dina ekonomiska förutsättningar ändras är det ett betydligt mindre mentalt steg att justera upp månadsbeloppet.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-28 klockan 16:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.