Frågor kring de fyra hinkarna-strategin - hur räkna för två personer?
Sök:

Frågor kring de fyra hinkarna-strategin – hur räkna för två personer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Milliecent

ställde för sedan frågan: Frågor kring de fyra hinkarna-strategin – hur räkna för två personer?

Jag och min sambo är hyfsat nya på det här med att försöka intressera oss för att faktiskt få ett bra sparande. Har med stort intresse läst om de-fyra-hinkarna-strategin och tycker att det låter bra. Men ingenstans kan jag se att information finns kring hur vi ska tänka när vi är två.

Hink 1, bufferten är ju inga problem i dagsläget med tanke på räntan så det är bara att slänga in pengar på ett gemensamt bankkonto.

Hink 2 (nybörjarportföljen) och hink 3 (barnportföljen), som vi nog främst kommer att satsa på, blir något helt annat. (Hink 4 kanske kommer med intresset/växande pengar). Dels verkar det vara en mängd olika fonder som kan ingå i hink 2, hur ska vi tänka där? Vad är bättre? Två olika fonder eller sju olika? Dessutom verkar det ju vara så att vi ska tänka indexfonder/aktier uppdelat per hur gamla vi är, och det skiljer åtta år mellan oss, så då kan vi inte ha samma gemensamma hink 2?

I räkneexemplet som Jan tar upp har han slagit samman sin och Carolines fiktiva löner och utgifter. Men är det i själva verket så att de har varsin av dessa hinkar? Men för exemplets skull räknar dem samman?

Det verkar vara en bra blogg detta men det känns svårt att börja när det känns som att vi måste kunna så väldigt mycket för att börja spara. Det är börsanalyser hit och dit och olika sätt att tänka på. Jag gillade det som stod i basinlägget om att spara och bli rik, men det verkar mycket mer komplicerat ju mer vi läser och försöker sätta oss in i den här världen. Så hur ska det vara? Väldigt kunnig och analysera fonder och börser eller bara börja spara. Det känns som en uppdelning mellan dessa två läger och vi känner oss ärligt för dumma för att platsa i den kategorin som ”kan något” om börser/fonder etc.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Millicent,

Tack för din fråga och din feedback. Jag ska försöka svara på din fråga.

Hink 1 – precis så som du tänker.

Hink 2 – det viktiga är inte vilka fonder som ingår i hink två, utan snarare fördelningen mellan räntor och aktier. I grunden skulle man kunna åstadkomma det med ett konto på Lysa (annonslänk) eller genom en globalfond och en räntefond. Det är risken som styr, inte fonderna.

Angående din tredje fråga – jag och Caroline har gemensam ekonomi. Därför slår vi ihop allting. Om man har separata ekonomier, då får man räkna hinkarna separat.

Angående din sista kommentar. Jag förstår precis. Vi kommer därför att lansera ett antal ”kom-igång-guider” nu under sommaren. För att komma upp och göra det enklare. Det är det som är problemet med en blogg, att det kommer i en oordning. Men om några veckor har vi förhoppningsvis rått bot på det. Så tills det, please hang in there och fortsätt ställ frågor! :-)

Lycka till med sparandet!
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt snabba svar! Jag ser fram emot de här komma-igång-guiderna för ytterligare förståelse. När jag ändå har ställt en fråga, skulle ni kunna ha en guide för hållbara/etiska sparanden? Jag har sett artikeln för Better Globe och Trine men jag tänker också på de vanliga fonderna som klassas som hållbara, även om vi båda efterlyser mer hållbarhet tex som att skippa kött- och mejeriindustrin som ett steg och mer rena gröna företag typ Oatly. Det är kanske inte en jätteefterfrågan på detta men skulle vara väldigt intressant att få hjälp med förslag på vilka typer av fonder en ska tänka på då. Mvh Milliecent

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Milliecent
 2. Vit pil

  Hej,

  Har det kommit upp någon kom igång guide? Är ny på bloggen men kan inte hitta någon?

  Jag har läst om 4-hinkar principen men jag förstår inte om tanken är att man ska fylla på hink efter hink eller om man fördelar lite i varje direkt? Dvs. att man först fyller Hink 1, när den är full börjar man med Hink 2 etc etc. Jag tänker att det då kan dröja ganska länge innan man kommer till Hink 3 el. 4 beroende på hur mkt pengar man kan spara då givetvis.. som det ser ut för mig nu så kan jag fylla Hink 1 utan problem och en stor del av Hink 2, men det är ju först i Hink 3 man kan förvänta sig en lite högre avkastning..

  Är sugen på att sätta igång med sparandet men det känns som att jag står och stampar så länge jag inte kan få svar på min fråga ovan.

  Hoppas på svar :)

  Mvh
  Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-01 klockan 12:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.