Frågor om det tredje amoteringskravet
Sök:

Frågor om det tredje amoteringskravet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Frågor om det tredje amoteringskravet

Hej!

 

Amorteringskraven är ju följande:

 
1. Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet per år.

2. Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande 2 % av det totala lånebeloppet per år.

3. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år.
 

Och har lite frågor om det tredje och sista kravet.

 1. Om man är sambo/gift eller helt enkelt två personer på lånet, räknar man ihop deras Månadslöner tillsammans då?
 2. Säg att jag och min sambo lånar 4 miljoner men vår årsinkomst x 4.5 uppgår till 3.5 miljoner. Då kommer ju detta tredje krav tvinga oss att betala 1% på den. Men gäller den då enbart tills vi amorterat ner till 3.5 miljoner? Och om vi bytar jobb eller får högre lön, påverkar det också?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja.

Ja.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tillägg till din fråga 2:

 

Om du har lånat 4 miljoner, men årsinkomst x 4.5 = 3.5 miljoner, så amorterar ni ju 1% extra. Och det behöver i bara göra tills dessa att ni amorterat av 500 000 och därmed precis kommer under brytpunkten. Så ovan svar stämmer, men det är inte alltid att banken ”tänker” på detta. Jag har själv varit i denna situation. Jag hade amorterat av så pass mycket att jag kom under brytgränsen, men jag fick fortsatt betala den där 1% extra eftersom banken inte automatiskt övervakar det här. Ett samtal till banken behövdes för att de skulle ta bort denna extra procent.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja som Erik säger så har nog ingen bank särskilt mycket automatik kring amorteringskraven.

  Bankerna är nog ganska nöjda så länge de uppfyller finansinspektionens amorteringskrav när lånet tecknas. Men banken vet ju inte om er inkomst förändras så vill man få till en förändring i sin amortering måste man kunna visa på vad som gäller just vid tillfället när du vill göra ändringen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-14 klockan 19:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.