Frågor om min privatekonomi
Sök:

Frågor om min privatekonomi

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommy

ställde för sedan frågan: Frågor om min privatekonomi

Hej!

Först och främst, en helt fantastisk blogg som lärt mig oerhört mycket – tackar och bockar för detta fina initiativ!

Efter att ha läst ett flertal artiklar och sett på flera youtube klipp av Jan och Caroline tänkte jag applicera det jag lärt mig (främst fyra-hinkar strategin) på min egna privatekonomi. Mitt dilemma är dock att jag är en 24 årig heltidsanställd som bor hemma hos föräldrarna och knappt har några utgifter. Mina ”säkra/garanterade” inkomster är betydligt större än mina utgifter årsvis. Hur gör jag då med fördelningen av de två första hinkarna (buffert/mellanrisk)? Hur mycket behöver jag fylla dessa med? Bra att veta: Har sparat 110 000 kr som just nu ligger på ett sparkonto med en 0.65%s ränta.

Min andra fråga är att jag vill köpa en lägenhet i början av 2020 och vet inte hur jag ska fördela mitt sparande. Jag kan idag lägga undan 14 000 kr på sparande och idag lägger jag undan 12 000 kr i sparkontot, 1000 kr i ett ISK konto med en 60/40 portfölj och 1000 kr i ett ISK konto med en 90/10 portfölj. Dessa portföljer är helt nystartade och jag kommer inte behöva mina pengar på 10 år+ efter mitt lägenhetsköp 2020. Funderar även på att göra plats för att spara ytterligare 500 kr i den ”aktiva hinken” med aktier. Använder just nu de 110 000 kr som jag har i mitt sparkonto som min ”bufferthink” ifall oförutsedda kostnader dyker upp. Känner dock inte att detta är optimalt, hur tycker ni att jag bör fördela mitt sparande sett till mitt kommande lägenhetsköp inom 1.5 år och de ca 14 000 kr jag kan lägga undan varje månad?

Uppskattar alla tips och förslag, stort tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle ha en hink för buffert som täcker ditt liv i 3-6 månader. En hink för lägenhetsköpet. Och en långsiktig hink. Första hinkrn borde väl ta knappt haöva den buffert du har idag. Andra halvan lägger du i lägenhetshinken. Maxa sparandet i lägenhetshinken tills att du har råd med lägenheten. Därefter lägger du resten på lång sikt. Båda de två första hinkarna hafe jag haft på sparkonto eftersom tidshorisonten är kort. Det långsiktiga sparandet kan du sedan ordna hur du vill. Men det är ingen idé att lägga pengar i det långsiktiga sparandet nu om en krasch där gör att du får skjuta upp dina planer på att flytta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-13 klockan 12:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂