Frågor om obligationer och obligationsfonder
Sök:

Frågor om obligationer och obligationsfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik O.

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Frågor om obligationer och obligationsfonder

Jag försöker förstå främst obligationsfonder, och några av de saker jag är intresserad av är:

 1. Sänks obligationsfonder alltid som en konsekvens av höjda räntor? Eller sänks de redan vid förväntning av höjda räntor? Det verkar ju som att räntehöjningar är aktuella i såväl USA och Sverige, och frågan är om man ska vänta med att köpa tills höjningar gjorts, eller om man ska anta att värdet på fonderna redan justerats ner som följd av förväntningar.. 
 2. Korta, vs Medellånga (5-10 år) vs Långa: Vilka är bra när? 
 3. Följer företagsobligationer mer eller mindre index i övrigt, dvs stiger de när det går bra för företag i övrigt? I så fall kanske de inte fyller så stor roll i att diversifiera en portfölj..? 
 4. Långa obligationsfonder verkar endast gå att köpa som ETFer såvitt jag förstår, rekommenderas det att man köper dessa på månadsbasis, eller att man klumpar ihop dem till en gång per kvartal eller så för att minska courtage osv? 
 5. Länder har ju olika räntor för sina obligationer. Om räntenivån är kopplad till vilken risk landet representerar varför har då USA relativt hög ränta? Jag tänker mig ju att USA representerar relativt låg risk 
 6. Ska man ta hänsyn till vilken ränta landet ger när man tittar på obligationsfonder, eller är det redan ”inbakat” i priset? För om det inte är inbakat antar jag att obligationsfonder från exvis USA och Kanada ger högre avkastning i nuläget än obligationsfonder från exvis Europa och Japan?

Du får ursäkta om några av frågorna är för amatörmässiga. Om du har tips på en bra sida där jag kan lära mig om ovanstående på ett bra sätt så får du gärna säga till. Annars kanske det blir en upplysande artikel i ämnet på din blogg i framtiden :)

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej, jag svarar lite kort så gott jag kan :)

 1. Kort svar: ja. Lite längre svar: Det är utbud och efterfrågan som styr räntan på obligationer, men om staten höjer reporäntan stiger också obligationernas ränta. Tänk så här: Om räntan på banken blir högre så flyttar du ju en del av pengarna från obligation till bankkonto, vilket får obligationens ränta att öka.
 2. Svårt att svara på. De långa är mer känsliga för ränteökningar än de korta.
 3. Obligation är ett lån till företag och så länge företaget inte går i konkurs kommer du att få dina pengar. Däremot kan värdet av din obligation sjunka om det går dåligt för företag (färre personer som vill ha den), men det påverkar dig endast om du säljer obligationen innan den går ut.
 4. Courtage kostar inte mycket så jag tycker du kan köpa månadsvis. Dock tycker jag att du har rätt i din analys på punkt 1 om att räntorna kanske ökar och att det kan vara smart att vänta. Fast det är så klart bara spekulation :)
 5. Jag skulle förklara det med att USA har högre reporänta
 6. Det är ”inbakat”

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 22:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂