Frågor vid uppsättning av vattenledning
Sök:

Frågor vid uppsättning av vattenledning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josefin

Den här artikeln publicerades 2017-05-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Frågor vid uppsättning av vattenledning

Hej Jan,

Vill börja med att tacka för en fantastisk blogg och för det jobbet som du lägger ner.
Jag har följt bloggen under en tid och har läst de artiklar (steg 1-4) som du tipsat om för att komma
igång med att bygga sitt sparande och sin pengamaskin.

Det är först nu som jag känner att jag vågar/vill/kan ta tag och börja bygga min egen vattenledning,
har därför nu några frågor till dig.

1. För förtydligande. Den ”vanliga banken” skall alltså endast finnas i vattenledningen för att lönen skall komma in dit och till ett eventuellt kreditkort? Alla andra pengar skall in på ett ISK/Sparkonta på Nordnet/Avanza? Varför är ett sparkonto bättre att ha på någon av dessa banker?

2. Jag har ca 200 000 kr i startkapital och har som plan att spara 10 000 kr/mån fördelat på pengamaskin, buffert och målspar. Vart bör sparkapitalet placeras i första hand? Skall det fördelas ut på buffersparande, målsparande och pengamaskinen redan från början? På en och samma gång? Hur?

3. Jag har även ca 70 000 kr i fonder hos min nuvarande bank. Bör jag sälja dessa och sätta över dem till mitt ISK-konto och göra dem till en del av min pengamaskin? Tänker att det underlättar för vattenledningen att byggas på samma ställe?

Känner mig annars redo och modig nog att köra igång.

Stort tacksam för svar och gärna diverse tips på artiklar som kan vara bra att kika på!

Mvh,
Josefin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Josefin,

Först och främst grattis till ditt intresse redan vid ung ålder. Jättecoolt, du kommer tacka dig själv om 20 år. :-)

Angående dina frågor:

  1. Ja, Nordnet och Avanza erbjuder inte tjänster såsom t.ex. kreditkort, bg-betalningar och allt annat man behöver för att sköta sin normala vardagsekonomi.
  2. Ja, jag skulle rekommendera att fördela det redan från början. Kanske lite övervikt mot målsparande då du lär vilja byta boendesituation om några år.
  3. Det spelar ingen roll var pengamaskinen byggs då avkastningen blir samma. Jag har gjort det för att det har gett mig energi att ha saker samlat på ett och samma ställe. Men avkastningsmässigt är det ingen skillnad.

Lycka till med ditt sparande!

Hälsningar
jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ps vet inte om åldern har någon avgörande del i svaret men jag är 23 år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-09 klockan 22:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.