Fraktionella aktier i Sverige
Sök:

Fraktionella aktier i Sverige

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av KP

ställde för sedan frågan: Fraktionella aktier i Sverige

Hej, jag undrar om det finns någon internetmäklare som svenskar har tillgång till som erbjuden fraktionella aktier. Behöver detta då jag endast får 500kr i månaden att investera med. Vill helst kunna investera i utländska aktier som t.ex. aktier från USA då jag verkligen gillar USA:s marknad.

Alla svar är jag tacksam för.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Spara 500kr i månaden kontant tills du har råd att köpa de aktier du vill? Det blir ju även billigare för dig med courtaget om du köper lite större poster.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aktieinvest har något de kallar för andelsorder.

https://www.aktieinvest.se/andelsspara

Köp- och säljcourtage, svenska aktier (internet)
20 kr + 1 %

Köp- och säljcourtage, utländska aktier (internet)
20 kr + 2 %

Vid köp och försäljning av värdepapper som medför växling till eller från SEK uttages en avgift om 1 %.

Du kan inte bestämma kursen själv, eftersom du delar aktien med andra andelsägare.

Om du köper andel i en amerikansk aktie för 500 kr borde kostnaden ungefär bli:

Courtage och valutaavgift: 20 + 2 % * 500  + 1 % * 500  = 35 kr

Procentuell avgift: 35 / 500 = 7 %

Och när du säljer får du ju betala 7 % igen.

7 % är ungefär en förväntad årlig avkastning på börsen, så det krävs två års avkastning bara för att finansiera courtaget.

Jag lyckas inte tolka om det går att ha andelsaktier på deras ISK eller om man är hänvisad till en depå.

Men dyrt blir det hur som helst.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har använt taktiken att spara i en aktiefond som har ungefär samma inriktning som de aktier man vill äga. När man har tillräckligt med pengar i aktiefonden säljer man fonden och köper aktier.

Men om man tänkt köpa aktier i närtid är det enklare att spara på bankkonto, som ErikA redan varit inne på.

Det kan vara lämpligt att påminna om att det brukar rekommenderas att man bör har minst 8 – 10 olika aktier i sin aktieportfölj för att sprida riskerna. Man kan tumma lite på den regeln om man köper investmentbolag.

Följande artikel rekommenderas också:
https://rikatillsammans.se/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/

Om man handlar med utländska aktier är ofta valutaväxlingen en dominerande kostnad, även om aktiemäklarna helst pratar courtage. Vad jag känner till är det bara Degiro, Nordea och Pareto som har valutakonto på ISK.

Pareto är okända för mig.

Degiro funkar ungefär som Avanza och Nordnet, även om prissättningen är annorlunda, så det gäller att läsa prislistan. Man kan styra sina valutakonton i mobilappen. Har testat och funkar bra.

Nordea verkar vara något för de med kraftigt pannben.
Så här tycks det gå till. Jag har inte vågat prova själv, utan har läst på Internet, så då måste det ju vara sant…

 • Först hävdar säljarna att det inte går att ha valutakonto på ISK. Man pekar då i prislistan, och det visar sig att det går visst det, och efter lite tjafs så får man till sist öppna sitt ISK med valutakonto.
 • Sedan överför man pengar till sitt konto. Glöm Trustly, Swish och andra moderniteter som du är van vid från Avanza/Nordnet/Degiro. Pengarna försvinner spårlöst i något eller några dygn, även om du överför från Nordea. Men till sist finns de där.
 • När du ska lägga en order med valutakonto måste du göra det manuellt genom att ringa mäklarbordet.
 • Mäklarbordet lägger gång på gång felaktigt på dig en hög avgift, som du måste överklaga.
 • Du får efter ett tag tillbaka de felaktiga mäklaravgifterna.
 • Njut av dina låga courtageavgifter, fördelarna med valutakonto och att vara kund hos Nordea.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad du har läst om Nordea är ”outdated”. Det finns omöjligt att ha valutakonto hos Nordea. Nästa alla använder internetbanking att köpa aktier och fonder. Varför betalar mer och väntar i kö för att köpa aktier om man är tillgänglit till internetbanking? Varje minut är pengar när det handlar om börsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Att man kan ha valutakonto på ISK hos Nordea framgår av produktvillkoren:
  https://www.nordea.se/Images/39-13377/forhandsinformation_isktrader.pdf

  Under övrigt står det:
  Valutaficka Ja
  Handel i utländsk valuta Ja – via mäklare

  Nordea kommer att neka till att det går, men om man är påstridig och pekar i dokumentet visar det sig till sist möjligt att få det man som kund har avtalat om.

  En som har lyckats är bloggaren på Magiska Formeln:
  https://magiskaformeln.se/nordea-magiska-formeln/

  Hur det går till att öppna ett konto på Nordea, i detta fall visserligen en kapitalförsäkring, har bloggaren En Passiv Inkomst berättat om:
  https://enpassivinkomst.se/204-att-oppna-en-kapitalforsakring-hos-nordea

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 3. Vit pil

  Jag ringde Nordea kundtjänst o fick svar att valutakonto är tillgänglig bara till företag kunder. Länken datum dec 2013, och jag vet nte vad är ISK Trader för någonting. Är du säker det inte finns någon ny information efter 2013??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 4. Vit pil

  Magiska Formeln skrev om detta 2019-04-14, så det bara ett drygt år sedan.

  Det vore konstigt om ISK Trader bara skulle vara tillgängligt för företag. Företag får väl inte ens ha ISK?

  Men jag skrev ju att Nordea skulle neka…

  Det enklaste kanske är om du försöker få kontakt med Josef på Magiska Formeln, och höra om han har några uppdaterade tips sedan han skrev artikeln förra våren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är inget jag skulle rekommendera, hellre en global indexfond.

 

Hur som helst, som svar på din fråga så kan man via Revolut köpa fraktionella amerikanska aktier helt utan courtage eller växlingsavgift.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett problem med Revolut är att de inte har ISK, så man lär behöva deklarera på K4-blankett. Det gäller att hålla koll på valutakurser och börskurser vid varenda lite transaktion man gör under året, och spara dessa uppgifter i många år därefter. Skatten blir förmodligen ganska mycket högre än den hade varit på ISK. Förutsatt att man inte går med förlust, för då kan det vara en fördel att man ska använda K4-blanketten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

ihop ordrarna från olika aktörer innan de går till avslut. Trading212 kan liknas vid andra aktörer som robinhood och andra billiga/gratis-aktörer.

Hittils är jag nöjd sedan jag öppnade kontot i april, då jag tjänar pengar på det. Även utdelningar får man baserat på sitt aktieinnehav.

P.s trading212 har som bonus en möjlighet att handla med låtsaspengar, om man vill testa sig fram olika tradingstrategier.

De har även CFD-handel vilket jag inte använder pga den väsentligt högre risken det innebär att handla i instrument med inbyggd hävstång d.s

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-08 klockan 12:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂