Framtid för börsen och världen
Sök:

Framtid för börsen och världen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Harry

ställde för sedan frågan: Framtid för börsen och världen

Hej Jan, Caroline och resterande läsare!

Jag har en fråga, eller snarare en del funderingar som jag vet inte har något enkelt svar, men som vore intressant att diskutera och resonera om här på plattformen.

Börsen svänger, ibland går den upp och ibland ner, men i sin helhet går den över lång tid uppåt. För någon som är ung och har hela sin framtid och all tid i världen framför sig, verkar det därför tveklöst som en bra idé att spara långsiktigt i indexfonder, som följer marknaden. Vi pratar en sparhorisont på minst tio år, säkert tjugo.

Vi befinner oss nu i år 2020. Klimatfrågan är kanske viktigare än någonsin. Utan att låta alltför dystopisk, men realistisk, så måste man ändå erkänna att i den takt och riktning vi rör oss just nu, ser vår världs framtid inte vidare ljus ut. Hur kommer världen se ut om tio år? Om 20? Med risk för att bli alltför långdragen är därför min fråga: Vad händer med marknaden i en framtid, där världen inte har någon framtid? Kan man verkligen ha en sparhorisont på 20 år, eller ens 10 år isåfall?

Vore intressant att höra vad ni och andra läsare tänker om detta!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tänker personligen att vi människor har en gräddfil i hjärnan för rädsla och dystopiska tankar. Tittar man rationellt på det så på många sätt var det förra decenniet ett av de absolut bästa decennierna i mänsklighetens historia. Jag kommer skriva mer om det inom kort. Ett tips är att t.ex. läsa Factfulness av Hans Rosling.

Tittar man framåt så har vi absolut utmaningar, men inte större än vi har haft tidigare. Om man är intresserad av makroekonomi på det perspektivet så kan jag t.ex rekommendera serien som John Mauldin kör just nu. I lördags publicerade han den första delen i sin serie:

Men som sagt, jag kommer återkomma på ämnet. 👍

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommer företag kunna tjäna pengar i framtiden? Köp aktier

kommer stater och företag behöva låna pengar i framtiden? Köp obligationer

kommer systemet kollapsa i framtiden? Köp guld och konservburkar och gräv ner. Köp ett gevär också, för vem ska du sälja guldet till?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eftersom vi inte vet, ha en väl diversifierad portfölj med alla tillgångarna ;-)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  Att gräva ner guld är en fantastisk ide men fungerar inte riktig i Sverige. Ska AI (artificiell intelligens) ta över vårt jobb? Ja, kanske vissa yrke. Inget jobb, inga inkomster att investera…
  Varför länderna vill förbjuda det kinesiska bolaget Huawei i 5g nätet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-05 klockan 22:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.