Framtida arv = räknas in i låg/mellanriskhinken?
Sök:

Framtida arv = räknas in i låg/mellanriskhinken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: Framtida arv = räknas in i låg/mellanriskhinken?

HejJag sparar till en pengamaskin. Hur ska jag se på det faktum att jag inom min tidsram (ca 20 år) kommer att ärva en betydlig del av den totala potten jag ser för mig? Kan inte det betraktas som en låst säker placering? (pengarna är idag placerat tryggt) Borde man inte då öka risken idag för att så jämna ut det när pengarna faller i min ägo?Tacksam för kloka tankar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låg- till mellanrisk är de pengar du ska ha inom kort (så har jag valt att ha det i alla fall). Buffert med extrem låg risk kan du behöva tillgång till inom ett par timmar upp till några månader. Mellanrisk tänker man sig kanske att man behöver inom några år. Att du bryter benet/kraschar bilen/blir av med jobbat/huset brinner ner, inget av det påverkar livslängden för dina anhöriga. Därför kan arvet inte ersätta lågriskinvesteringar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Carl!

Dom du ska ärva av, har dom planerat att just det kapitalet ska ärvas av dig eller är det något du antar?
Ifall att du ska ärva detta och det är känt av båda parterna så tycker jag absolut att det ska vara högre risk på det, eftersom det är en tidshorisont på 20år. Du lär förmodligen själv fortsätta förvalta dessa pengarna efter 20 år.

Om så är fallet så skulle jag även se det som en del i den passiva hinken, pengar som ska trygga din ekonomiska framtid.

Men se till att ni är överens att det är pengar som ska ärvas innan något beslut tas!
Eftersom det är 20år kvar kan den andra parten ha andra tankar om kapitalet?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, det framtida arvet får ju gärna sättas in i hög risk. Bra tolkat! Som sagt är det lite förmätet att göra antaganden om dessa pengar 20 år innan någon är död.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Tack för svar. Ett förtydligande: Detta är alltså en helt vanlig bröstarvingesituation som många befinner sig i. I exemplet här ett kommande arv idag till stor del bestående av ”trygga” fastigheter. Det risktagandet jag menar är mitt eget idag och kan knappast anses förmätet att förstå det biologiska faktum att mina gamla föräldrar inte kommer leva för evigt. Så bör man då inte generellt med vetskap om ett avsevärt framtida arv se bort från låg/mellanriskhinkarna? Buffert ska man såklart ha i alla fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-25 klockan 15:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.