Framtidsbranscher?
Sök:

Framtidsbranscher?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Studenten

ställde för sedan frågan: Framtidsbranscher?

Varför ska man välja en indexfond och inte aktier i ”framtidsbranscher”? T.ex. välja skog, äldrevård, IT m.m. Är det eftersom marknaden räknar med att dessa branscher ska gå bättre och därför prisat in det? Eller för att det är svårt att avgöra vilka branscher som kommer gynnas i framtiden?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Finns väldigt många diskussioner om just detta ämnet, det bottnar i frågan om aktiv eller passiv förvaltning.
Är du bättre på att pricka av dom bästa branscherna och dom bästa bolagen inom dom branscherna? Eller kommer marknaden i sin helhet gå bättre än dina ”stockpicks”?

Tror du själv att du kommer slå marknaden med dina val av aktier så kör på, känner du dig osäker och tror att marknaden går bättre eller iaf minst lika bra som om du själv hade valt, varför ska du då lägga ned tid på att välja aktier?

Hur vet du själv vilka som är framtidsbranscherna, det kan du bara gissa dig fram till, prickar du rätt så kommer du säkert gå bättre än börsen, men prickar du fel så kommer det bli sämre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag väljer att höja ett varningens finger. En stor risk med  små ”förhoppningsbolag”  är att du hamnar i ett bolag vars aktiekurs är driven av en ”spekulationsbubbla”. Många av dessa bolag går med förlust och har stora skulder. I en del fall så tar bolagsledningen gärna ut orimliga arvoden framför att gynna sina aktieägare.

Samtigigt så är det en fördel om man gillar bolagets affärsidé. Glöm bara inte att det finns andra aspekter att ta hänsyn till när man väljer aktier. Det är lätt att lägga för stort fokus på affärsidén på bekostnad av andra viktiga variabler.

Kanske du kan hitta ett bolag som går med vinst (och gärna ökar den), som inte har för stora skulder och samtidigt har en affäridé som du gillar? Dessa bolag har ofta en hög värdering. Bolaget måste först ”växa in” i värderingen innan de blir en bra investering.  Aktier som marknaden inte gillar har tvärtom en rabatt inbakat i kursen. Genom att ha en egen bild om framtiden och se till flera aspekter så kanske du kan hitta ett bra bolag som dessutom har en låg värdering?

Detta är svårt och vår hjärnas sätt att tänka kan verka bedrägligt. Människor har generellt en övertro på deras förmåga att spekulera om framtiden. Detta beror bl.a. på att vi tenderar att minnas just de utsagor om framtiden då vi hade rätt. De gånger vi hade fel om framtiden minns vi inte i lika stor utsträckning.

Följ ditt hjärta men gör det med förnuft! Att ha några aktier kan vara en ”krydda” vid sidan av t.ex. indexfonder som utgör huvuddelen av portföljen. På så vis skyddar du dig från onödiga misstag och kan med tiden hitta den strategi som passar dig bäst.

De flesta småsparare presterar sämre än index.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-30 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.