Framtidsfullmakt
Sök:

Framtidsfullmakt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Roger Carlsson

ställde för sedan frågan: Framtidsfullmakt

Hej!
En äldre släkting med begynnande demens har skrivit framtidsfullmakt åt mig. Tanken är att jag skall träda in den dagen hon inte längre kan klara att sköta sin ekonomi men även företräda henne i alla andra ärenden. Nu till min fråga, vem avgör när den dagen är kommen? Jag kan väl inte på egen hand hävda att nu träder fullmakten i kraft? När jag pratade med banken var dom osäkra.

//Roger

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet tyvärr ingenting om detta, men jag kan starkt rekommendera https://lawline.se som där du också kan fråga denna viktiga fråga.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är du som avgör när fullmakten börjar gälla! Här är den mest kompletta och neutrala informationen jag hittat om framtidsfullmakt: https://www.konsumenternas.se/lana/fakta/om-myndig-fullmakt

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej! Det är Roger (fullmaktshavaren) i första hand. I andra hand domstol. Den äldre släktingen är ”fullmaktsgivare”. Citerar från sidan du refererar till: ”Det är den som du ställt ut fullmakten till som ska bedöma om ett sådant tillstånd har inträtt. Om fullmaktshavaren är osäker kan han eller hon begära att en domstol prövar om fullmakten har trätt i kraft.”

  Det är ju inte rimligt att den som förlorat beslutsförmågan ska avgöra att hen gjort det ;-)

  PS. Jag refererade till ”sidan ovanför” framtidsfullmakt, för där beskrivs även vad som gäller om framtidsfullmakt saknas, vilket kan vara bra att känna till. DS

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AdamL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-10 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.