Framtidskapital hos Nordea
Sök:

Framtidskapital hos Nordea

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Framtidskapital hos Nordea

Hej. Efter att ha börjat lyssna på denna podd så har jag nu börjat se över mina besparingar….

Har sparande till barnen och mig själv i Nordeas framidskapital ”Stratega 50”. När jag pratade med banken idag så tyckte de att den hade gått bra…min hade gått +4,43….med en förvaltningsavgift på 1,55%. Personen jag pratade tyckte att fonden gått bra… Jag vet inte hur jag ska tänka mer än att jag förstår att 1,55% i avgift är för högt men detta ska enligt bankmannen vara borträknat från den s.k vinsten. Hur ska jag tänka? Ett byte vore väl vara på sin plats. Tacksam för input.

Vänligen Sara

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sara!

Det stämmer att avkastningen är beräknad efter att avgiften har dragits, men det är ändå dyrt och speciellt för en blandfond som Strategafonderna är. De innehåller både aktier och räntor, räntor brukar dessutom ha väldigt låga avgifter eftersom de inte ger så mycket avkastning.

Gällande byte så kan du kika på t.ex. Nybörjarportföljen om du vill ha en blandning av aktier och räntor som du har i nuläget.

Om den portföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med
  Mer om den här:

  Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

  Om du har längre sikt är också Globala Barnportföljen ett alternativ.

 • Passar på tidshorisonten 10+ år
 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år
 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension
 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.
  Mer om den:

  Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

  Hälsningar
  Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-28 klockan 18:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂