Från Nybörjarportfölj till Rikatillsammansportföljen
Sök:

Från Nybörjarportfölj till Rikatillsammansportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joacim Lindström

ställde för sedan frågan: Från Nybörjarportfölj till Rikatillsammansportföljen

Hej! Jag började spara för ca 2 år sedan och byggde då upp min nybörjarportfölj men känner nu att jag vill ta mera risk och förhoppningsvis få mera avkastning än vad nybörjarportföljen ger. Har några frågor kring detta. Hoppas inte frågorna inte blir allt för dumma eller lustigt formulerade. Är ny i denna djungel.

 

  1. När man har sparat ett tag så snittar man ner sig i priset på fonden och om man då säljer måste man ju köpa in sig i nya fonder vilket betyder att man kanske köper när fonden är högt värderad och därav ”förlorar” pengar?
  2. Påverkas ränta på ränta effekten något om man säljer av nybörjarportföljen och bygger upp efter rikatillsammansportföljen?
  3. Hur gör jag lättast för att övergå till rikatillsammansportföljen?

Tacksam för svar, MVH Joacim

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Rikatillsammansportföljen (eller egentligen en s.k. allvädersportfölj som den är baserad på) är tänkt att ha lägre risk än nybörjarportföljen som är en klassisk 60/40-portfölj. I genomsnitt bör du snarare få lägre avkastning med Rikatillsammansportföljen.

1) Du kanske köper dem när de är lågt värderade och ”vinner” pengar? Det vet man ju aldrig, precis lika lite som vart börsen är på väg. Är du orolig kan du ju göra omallokeringen i mindre steg över lite längre tid.

2) Det sker inget magiskt bara för att du byter strategi, så länge pengarna är investerade får man ränta-på-ränta-effekt. Säljer du av allt och bara har kontanter får då FRÅN DEN DAGEN inte någon ränta-på-ränta-effekt, men så fort du investerar allt igen får du åter igen ränta-på-ränta-effekt. Och du kan inte bli av med ränta-på-ränta-effekt som du redan haft. Så länge tiden för omställningen är kort (några dagar) är den uteblivna ränta-på-ränta-effekten för dessa dagarna inte mätbar.

3) Hur? Sälj av lite av de fonder du har för mycket av, och köp de du har för lite (eller inget) av. Lite beroende på hur du tänkt med exempelvis guld och silver kanske du inte vill investera i dem genom fonder utan mer fysiskt, å då behöver du ju ha pengar utanför ett ISK till detta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-27 klockan 15:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.