Fundamental analys.
Sök:

Fundamental analys.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik G

Den här artikeln publicerades 2017-06-26 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fundamental analys.

Tjena!

Jag har sparat i aktier ett tag och jag började med att köpa några investmentbolag. Jag ser på Avanzas hemsida att när man klickar sig in på en aktie så kan man t.ex se p/e tal och massa andra nyckeltal.

Min fråga är egentligen; räcker det som fundamental analys att titta på alla som nyckeltalen som t.ex avanza redovisar på sin hemsida? För jag menar, om jag sätter mig och läser kvartalsrapporter eller helårsrapporter så får jag väl fram samma information som på avanza? Sen förstår jag att det kan vara nyttigt att titta längre bak i tiden på bl.a utdelningshistorik och hur företaget har stått sig rent historiskt. Men för den okomplicerade investeraren (mig själv) som har ett väldigt långsiktigt perspektiv och vill satsa på stabila bolag på large och mid-caplistan Så undrar jag, räcker det med att kika på t.ex nyckeltalen på avanza? Ha det bra!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är lite olika hur folk ser på det. Många säger att man bör ha läst det senaste seklets samtliga bokslut från pärm till pärm och personligen ha tillbringat ett halvår på en öde ö tillsammans med bolagets VD innan man ens ska överväga att köpa en aktie. Men när det gäller aktier i stora bolag får man ställa sig frågan om man tror att lite läsande i årsrapporter verkligen gör att man blir bättre än proffsen på att bedöma en akties värde (och då ska man komma ihåg att proffsen inte sällan har fel).

Om man håller på att räkna på en massa nyckeltal och kommer fram till att aktie X borde vara värd 150 kr, men kursen bara är 100 kr så bör man fråga sig vad det är som Wallenbergarna, Schörling, Stenbeck och alla fondförvaltare har missat. För om aktien verkligen vore värd 150 kr så skulle dessa aktörer, tillsammans med mellanstora fiskar i form av börsproffs som lever på sina aktieportfölj och tillbringar dagarna med att analysera aktier, ha köpt aktien som galningar tills dess kurs gick upp till 150 kr.

Så marknaden har helt enkelt bestämt vad aktien är värd och det är det rätta värdet just nu. Värdet imorgon vet man inget om förrän imorgon, men då kan mycket ha inträffat som vi inte vet idag.

När jag väljer aktier tittar jag inte så mycket på siffrorna som att jag försöker göra en bedömning om främst vilka brancher jag tror på för den kommande 20-årsperioden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra skrivet! Håller med i det stora hela. Att ett aktiepris kan vara bra eller dåligt tror jag inte heller, marknaden som styr. Kan en business vara bra eller dålig? Det tycker jag definitivt. Är amazon värd ~$US1000? Marknaden tycker det men ett P/E på 190 så ställer man sig frågan, hur länge kan ett företag ha en så stor tillväxtökning?

  Enligt mig så placerar hur man placerar sina aktier beror helt på villa andra aktierna man har i som portfolio. Om man är BÄST i världen på fastigheter och bara kör fastigheter så kommer värdet på hela portfolion att gå ner när fastighetsbubblan kommer. Har man 15% i fonder så kommer stå sig bättre och kommer således kunna köpa fastigheter billigare när bubblan är där, för att spara 15% i cash kanske inte är så praktiskt med tanke på inflation.

  Ska man värdera bilag krävs betydligt mycket mer än bara P/E. Ett år säger ingenting om ett företag och P/E säger egentligen bara vad marknaden tycker. Och de flesta i marknaden har fel!!! (Min åsikt) buffert har ett $US1.000.000 vad med den som kan slå marknaden över tid

  Min personliga åsikt är att lägga ner mycket tid eller göra exakt som jan säger. Lägg endast ber mycket tid om du brinner för att värdera aktier, som sagt, de flesta i marknaden har fel och kan inte slå index över tid!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-26 klockan 23:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.