Fundering kring Lysa
Sök:

Fundering kring Lysa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas

ställde för sedan frågan: Fundering kring Lysa

Hej

Jag är helt ny i detta sammanhang och har sedan ett par veckor sedan fastnat för er blogg och läst/lyssnat på artiklar dagligen sedan dess, jättebra arbete ni gör för en som vill börja lära sig.

Nu tänkte jag börja lägga upp en strategi för långsiktigt sparande, tycker er strategi verkar rimlig och väljer att utgå efter den.

Min fråga gäller en risk jag funderat på angående Lysa som ni förespråkar.

Sparandet bygger på långsiktighet och att låta pengarna vara, alltså ej sälja av vid en ev. nedgång på börsen. Om man har sitt sparande i Lysa och börsen går går ner kraftigt, Lysa hamnar i konkurs vid samma tidsperiod vilket innebär att din portfölj hos Lysa måste säljas av blir det då inte ganska dumt? Kanske är sannolikheten obefintlig och ej bör ses som en stor risk.

Hur ser Lysas framtid ut? Är det stabilt och tror ni det kommer att finnas kvar på sikt eller är det för tidigt att säga då fondrobotar är ett relativt nytt verktyg i Sverige? Skall man ha en tidshorisont på kanske 20 år vill man ju även att Lysa skall finnas kvar.

Tack för en mycket bra och pedagogisk blogg.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Niklas!

Kul att du har hittat hit och att du har hittat till sparandets värld!

Angående din fråga så skulle jag säga att Lysa går just nu minus och det finns många konkurrenter i denna branschen, så Lysa behöver inte finnas kvar hur länge som helst.

Däremot så skulle jag inte se det som en risk i att bolaget konkursar och dina innehav sälj t.ex på botten, det du då kan göra är att öppna en ny portfölj på t.ex Avanza eller Nordnet och flytta dit pengarna som du hade på Lysa.
Eftersom att dina pengar på Lysa inte blandas med deras egna pengar så kommer du få tillbaka allt även om dom går i konkurs.
Däremot så kan du absolut missa en liten period tills du hinner få tillbaka dina pengar, men jag skulle inte säga att denna risken är så himla stor. En större bank kan också gå i konkurs vid en kris och då sker samma sak som i Lysas fall.

Men att Lysa kommer vara kvar i 20 år är inget jag skulle garantera iaf.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-07 klockan 08:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.