Funderingar kring bolån och investeringar
Sök:

Funderingar kring bolån och investeringar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nils

ställde för sedan frågan: Funderingar kring bolån och investeringar

Hej, jag har lite fundering kring bolån och investering. Vad jag har förstått det så är det bättre att investera med en avkastning på 7% per år sätt så länge det är mer än bolåneräntan. För enkelhetens skull kan vi räkna med 3% här. Jan har tidigare påvisat att det lönar sig och man kan betala av lånet betydligt snabbare än att enbart amortera. Jag och min sambos plan är att ha en insats på drygt 500 000kr. Samtidigt har vi ett mellanrisksparande som idag ligger på drygt 300 000kr. Min plan var att försöka amortera ner till 50% för att bli av med amorteringskravet. Men då kommer frågan.

Tänk scenariot att det gått några år och vi har amorterat ner till 50% och vi har en portfölj med några hundra tusen. Vi fortsätter nu att enbart investa i denna portfölj och betalar enbart räntan på lånet. Efter 15 år så är vår portfölj uppe i säg 3 miljoner och hade räckt för att betala av hela lånet. Men då är frågan, ska vi göra det? Säljer vi av hela portföljen får vi börja om med en ny portfölj igen så att säga och det tar ju ett tag innan vi börjar tjäna pengar där igen. Är det kanske bättre att då succesivt sälja av lite varje månad istället och amortera? Vad är egentligen bäst?

(Obs detta scenario förutsätter att det inte är en börskrasch när vi säljer portföljen, annars behåller vi ju den)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så länge avkastningen är högre än räntan på lånet så lönar det sig inte att amortera, någonsin. När jag når 50% kommer jag sluta amortera.

Se det så här: du har kapital bundet i bostaden. Nu får du låna en del av detta kapital från banken så att du kan både ha en bostad och investera pengarna på samma gång! Om du dör med detta lån så kommer banken få sina pengar från ditt dödsbo, och du har levt för dem. 🙂

Men det är skönt att ha amorterat ner till 50%. Bostaden kan ju faktiskt sjunka i värde och då vill ni kanske ändå vara säkra på att kunna lösa lånen när ni säljer.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-13 klockan 18:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.