Funderingar kring: investera klumpsumma och ALLT i Lysa? Hur investera företagspengar?
Sök:

Funderingar kring: investera klumpsumma och ALLT i Lysa? Hur investera företagspengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lea

ställde för sedan frågan: Funderingar kring: investera klumpsumma och ALLT i Lysa? Hur investera företagspengar?

Hej Caroline och Jan samt alla som läser detta!

Först vill jag tacka för en blogg som är till stor hjälp för mig som sparare. Jag tycker ni har ett bra synsätt kring investeringar och gillar skarpt att ni bygger era strategier på vad forskningen säger. Jag har nu några funderingar kring frågor ni tidigare berört men ändå velar jag fram och tillbaka. Skulle bli väldigt tacksam för synpunkter från er och ni som läser detta.

Jag vill investera ett större belopp. Jag har i dagsläget nästan halva mitt kapital (320k) på Lysa. Där har jag tre portföljer: 100/0 (+20 år), 90/10 (+10 år) och 60/40 (för sånt som kan dyka upp om 2-6 år). Resterande belopp (400k) har jag på ett sparkonto (utan ränta) i väntan på investering. Givetvis skall jag också ha en buffert någonstans kanske 20/80 på Lysa eller typ Norwegian-kortet med 0.70% ränta.

Mina funderingar/frågor:

 1. Investera 400k i ett svep eller månadsspara 25-50k i 6-12 månader? Jag vet att bloggen rekommenderar att investera hela klumpsumman i ett svep för att pengarna skall börja arbeta direkt (låt oss bortse från risken att ”freaka ur”). Dock finns det en del som inte håller med speciellt nu när marknaden är högt värderad och det var längesedan vi hade ett börsras.
 2. Är det verkligen en smart idé att ha HELA mitt kapital på Lysa dvs strax över 700k? Att avgiften är lite högre på Lysa kanske är försumbart men borde jag inte dela kapitalet i flera korgar (företag) för riskminskning och avkastningens skull?
 3. Är det i så fall en smart plan med följande upplägg och att jag håller den uppdelningen (i procent) med ombalanseringar 1 gång om året:
  Lysa:
  Högriskhinkarna (100/0 och 90/10): 50% av mitt totala kapital ca 350k i dagsläget.
  Mellanrisk (60/40): 5% ca 35k.
  Buffert: 5% ca 35k.
  Länsförsäkringar global indexnära: 20% ca 140k.
  Avanza Emerging Markets: 15% ca 105k.
  Xetra Gold (4GLD) på Nordnet: 5% ca 35k.
 4. OM jag skulle ha ovan upplägg hur månadssparar jag sedan? Om jag kan spara 10.000 kr i månaden skulle jag då bli tvungen att sätta upp autogiro på 5000 kr till Lysas högriskhinkar, 500 kr till mellanriskhinken, 500 kr till bufferten (om det behövs), 2000 kr till LF global indexnära, 1500 kr till Avanza Emerging Markets och slutligen 500:- till Xetra Gold (4GLD).
 5. Finns det något sätt jag kan förenkla ovan upplägg? Jag tänker mest på att ombalansering blir en del jobb och lite meckigt att ha mina pengar på så många ställen (Avanza, Nordnet, Länsförsäkringar, Lysa och eventuellt Norwegian).
 6. Sista frågan. Jag driver en liten enskild firma med väldigt få utgifter vilket gör att det jag inte plockar ut i form av vinst/lön ligger kvar på företagskontot (utan ränta) tills deklarering. Är det bättre att plocka ut nästan allt (inklusive moms och skatt) och investera dessa pengar och bara betala den preliminära skatten löpande och sedan sälja av innehav lagom till deklareringen för att betala moms och eventuellt mer skatt?

Stort tack på förhand för kommentarer kring mina funderingar.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svar på sista frågan. Som egen företagare har du något som heter Räntefördelningsunderlag, som du kan utnyttja på en del av ditt överskott. Du får skatta för din vinst med 30 procent,  samma skatt som på ränta. Du slipper egenavgiften men får ingen pensionsgrundande inkomst. Hur detta beräknas är fel forum att utreda i detta forum.

Tar du ut pengar från företagskontot och köper fonder, minskar räntefördelningsunderlaget. Kontakta den som gör din deklaration om dina funderingar är bra eller ej.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Detta skall jag absolut kolla upp hur det funkar och om det kan vara något för mig. Tack Nestor!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lea

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Svar på fråga 1.

Det är bättre att investera allt på en gång. Är man nervös är det bättre att investera allt på en gång i en mer konservativ portfölj (t.ex. 50 / 50 ) än att månadsspara in i 100% aktier.

 

Se följande bloggposts för exempel:

https://ofdollarsanddata.com/lump-sum-investing/

https://ofdollarsanddata.com/the-cost-of-waiting/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Väldigt givande blogginlägg. Till stor hjälp. Tack för att du delade! Jag är nog rätt inställd på att sätta in allt i en klumpsumma och ta rätt hög risk med de pengar jag tänker investera långsiktigt vilket är den absoluta majoriteten. Det jag är osäker på är om jag skall investera allt på Lysa i högrisk, mellanrisk och bufferthink eller också vända mig till t.ex. Avanza. Kanske räcker det att kombinera Lysa med Länsförsäkringar global indexnära (där jag redan månadssparar).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lea

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Lea!

Försöker besvara dina sista frågor som inte har besvarats:

2. Finns ganska mycket skrivet om detta på denna bloggen att det t.ex kräva ganska mycket för att ett företag ska gå i konkurs, även om dom gör det så försvinner inte dina pengar, vanligtvis vid en konkurs för t.ex ett fondbolag så brukar ett annat fondbolag ta över dina investeringar och fortsätta bedriva det vidare. Men i dessa fallen så flyttar dom troligtvis över det till sina egna fonder och slår ihop det.
Så visst finns det en risk med ett ställa för investeringar, men det ”ska” inte spela någon roll.

3. Bra att du har delat upp ditt sparande i olika tidshorisonter, däremot förstår jag inte vad dom stora summorna efter bufferten är till för? Vilken portfölj tillhör dessa? Om dom tillhör bufferten så tycker jag att din buffert verkar vara väldigt stor, hade varit bättre med större del i mellanrisken och passiva hinken!

4. Du månadssparar precis som du vill, om du ska följa Fyra-Hinkar-Strategin så ska först bufferten fyllas, sedan mellanrisken och till sist passiva, i fall att dom två första då är fyllda ska allt sparande vidare till den passiva. Men visst, man kan såklart spara i allt samtidigt!

5. Fyra-Hinkar-Strategin och lägg allt i en bank så gör du det enklast för dig, eventuellt bufferten på din dagliga bank och resterande hos Lysa!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för ditt svar! Jag valde ett annat upplägg tillslut än vad jag skrev i fråga 3. Jag har en buffert på 60k varav hälften på bankkonto och hälften på Lysa i en 30/70-portfölj. Sedan har jag lika mycket i en 60/40-mellanriskportfölj och resterande pengar (runt 500k) är alla i tre högriskhinkar som jag har fördelat på Lysa i 90/10 och 100/0 samt en par hundra tusen i LF global indexnära. Jag månadssparar bara i högriskhinkarna men om det behövs påfyllning i buffert och mellanrisk så kommer jag månadsspara dit.

  Tack igen Robin för dina synpunkter det är väldigt värdefullt för mig att få lite feedback.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lea

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-13 klockan 11:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.