Funderingar kring pension
Sök:

Funderingar kring pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Funderingar kring pension

Hej,

Jag har min ekonomi uppdelad enligt 4 hinkar principen med lite blandade aktörer:

Buffert – Nordax Bank med okej ränta

Mellanrisk – Lysa med en 65/35% Aktier/räntor

Pension:

-Tjänstepension på SPP med 100% aktier i tre fonder, Globala Aktier, Svenska Index, Emerging Markets

-Privat sparande med 100% aktier likt tjänstepensionen fast på Avanza men även globala småbolag

Lekhink: Avanza

100/0 eller 90/10?

Jan rekommenderar ju oftast 90/10 för pensionen, främst som jag förstår det, för att man inte ska få kalla fötter. Jag läste hans något daterade inlägg här: https://rikatillsammans.se/hellre-90-10-an-100-0/

Nu under krisen har jag varit väldigt lugn och inte gjort något alls, tidshorisonten är ju trosts allt 40 år. Är det inte bäst att köra 100% i iaf 30 år till och sedan succesivt börja byta ut 10% aktier per år mot räntor då? Tidshorisonten gäller väl från en givet tillfället. Jag tänker ju inte ha 100% dagen innan jag ska börja använda pengarna direkt.

Lysa eller egen portfölj?

Jag tycker Lysa är väldigt bekvämt, speciellt vid ombalanseringar. Dessutom får det mig att ”mixtra” mindre då funktionerna är begränsade. Med hänvisning till detta så funderar jag på att flytta min pension från Avanza till Lysa. Det borde ju vara en förlust då jag betalar viss avgift till Lysa. Samtidigt så postade Jan nyligen ett inlägg där han jämförde Avanza och Lysa och att det kan finnas dolda avgifter med Avanza i form av t ex skatter. Men fördelarna med Lysa försvinner ju lite då jag inte behöver ombalansera annat än mellan aktierna(vilket inte är lika kristiskt som om det fanns räntor) någon gång då och då. Samtidigt tänker jag att fonderna som lysa har kanske är bättre än dom jag valt på Avanza?

Avanza 100% portfölj:

 • 62.5 % – Globala aktier / Avanza Global
 • 12.5 % – Asien & Tillväxtmarknadsaktier / Avanza Emerging Markets
 • 10 % – Globala småbolag / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
 • 15 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Indexfond

Hur resonerar ni mellan att han pensionen på Avanza eller Lysa? Kanske värt att byta till Lysa när/om jag introducerar räntor i pensionen istället?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Menar du att du har en privat tjänstepension på ett isk? Om så inte är fallet så kan du nog inte ens ha tjänstepensionen hos lysa alls. Så då blir alternativet att vara kvar på Avanza. För övrigt tycker jag du tänker helt rätt. Jag tänker på samma vis som du och min portfölj (för privat sparande) ser nästan likadan ut som din bara att jag har med spiltan investmentbolag i mixen!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, nej tjänstepensionen får vara kvar, går inte att flytta vad jag förstått. Men jag tänker mitt privata pensionssparande jag har på Avanza, om jag ska flytta det? Skönt att ha det på samma ställe liksom.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Vid en portfölj på 100/0 så hade jag absolut kört via Avanza, när man väl börjar blanda in räntor då kan det vara en fördel med att ha det på Lysa istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har som du 100% aktier i en av mina portföljer och har valt att ha den hos Lysa trots att jag då inte utnyttjar smidigheten med deras automatiska ombalansering. Att jag placerat pengarna där beror mycket på att jag har mina andra portföljer på Nordnet och Avanza och där behöver jag logga in för att ombalansera, hantera sparkonto, delta i börsintroduktioner etc. Portföljen på Lysa tuffar på automatiskt med månadsspar och jag kan verkligen låta den sköta sig själv och strunta i att logga in när börsen skakar vilket har varit skönt.

Men egentligen är det väl mycket en smaksak hur man villl göra. Om Lysas fonder är bättre än den portfölj du har valt vet man ju endast i efterhand.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-28 klockan 17:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.