funderingar om pensionssparande
Sök:

funderingar om pensionssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sandra

ställde för sedan frågan: funderingar om pensionssparande

hej!

Jag har 6 år kvar till min pension och nu pratas mycket om att börsen ska gå ner efter måna år med uppgången.

Jag sparar i AP 7 Såfa i PPM fonder och eftersom det är hävstång går det bra när börsen går upp, men det blir inte så roligt med nedgången. Och här är min fråga: Ska jag flytta alla pengar till räntefond ?  kollade lite historik med tidigare börskrasch och vissa fonder tog det 9-18 år att återställa sig efter kraschen ( Ny teknik fond och Östeuropa fond). Själv har jag inte så lång erfarenhet med börsen .

Samma fråga om privat  sparande : byta fonder till räntefonder? Har 60/40 portfölj . 60 -global och 40-räntefonder.

Tacksam för svaret

sandra

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande PPM så är det faktiskt så att AP7 Såfa Automatiskt viktar över till räntor när man närmar sig pensionen för att minska risken, så där måste du inte nödvändigtvis byta till räntefonder själv.

 

Gällande privat sparande så finns det liksom inget rätt och fel. När tänker du att pengarna i det privata sparandet ska användas? Om det är lång sikt, t.ex. om 10 år så rekommenderas ändå hög exponering mot aktier. Även om det nu skulle komma en nedgång så är ett sparande på lång sikt utformat för att återhämta sig och kunna växa ytterligare över tid.
60/40 är den fördelning nybörjarportföljen har och den rekommenderas på en sikt 4-6 år med en beräknad medelhög risk.

Känner du att du vill minska risken från 60/40 så kan till exempel RikaTillsammansportföljen kanske vara ett alternativ. Detta har Jan skrivit om den:

 • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

  Då är fördelningen 25% aktiefonder, 25% Guld och Silver, 25% korta räntefonder och 25% långa räntefonder.

  Du kan läsa mer om den här:

  RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

  100% räntefonder är inget jag hade satsat på, ens på kort sikt då de inte är så gynnsamma i nuläget. Skulle räntan gå upp skulle dessutom långa räntefonder missgynnas av det.

  Hälsningar
  Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack, Elin

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-13 klockan 09:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.