Fundlernybörjare - smart index vs global framtid
Sök:

Fundlernybörjare – smart index vs global framtid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isabel

ställde för sedan frågan: Fundlernybörjare – smart index vs global framtid

Jag har i nuläget Lysa men avser börja använda Fundler också. Som total nybörjare skulle jag uppskatta er hjälp!

1. Är det bättre att sätta allt sitt pensionssparande hos en fondrobot ist för två, med tanke på ränta-på-ränta-effekten, eller är det marginellt?

2. Fundler ger mig alternativet att antingen välja smart index eller global framtid till mitt pensionssparande. Vad skulle du välja och varför? Fundlers sänkta avgift gäller väl bara smart index? Är det en faktor du tar med?

3. Hur tänker ni kring Fundlers risknivåer ”tillväxt” vs ”potential” för långtidssparande? Skillnaden i förväntad svängning är ju ”bara” 10%.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Det spelar absolut ingen roll om du har 1 stor depå eller 10 små, ränta-på-ränta blir densamma.
 2. Den dyrare varianten har högre exponering mot små bolag, nischade branscher såsom teknik & hälsa samt något mer tillväxtmarknader vad jag kan se. Jag vet inte om det motiverar en avsevärd högre avgift. Definitivt högre risk & potential, men det finns inga garantier.
 3. Potential tycker jag ser mycket bättre ut för ett långsiktigt spar. Tillväxt verkar ha 30% räntor vilket är något högt om vi snackar en sparhorisont på 7+ år.

 

Överlag verkar ju Fundler ha förbättrat sig rejält sedan sist jag tittate, avgifterna är riktigt rimliga i det stora hela.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eller ignorera det jag skrev om avgifterna, det kan fortfarande bli ganska dyrt beroende på fondförvaltningsavgifterna. Lysa är fortfarande oerhört mycket bättre på att redovisa kostnaden i alla fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-21 klockan 18:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.