Fungerar detta eller är det för vanskligt?
Sök:

Fungerar detta eller är det för vanskligt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ciever

ställde för sedan frågan: Fungerar detta eller är det för vanskligt?

Hej

Kom på en grej nyligen som kanske är bra så tänker höra med er vad ni säger:
utgå från detta scenariot:
Du har en lön på 20k och du förbrukar exakt 20k per månad.
Dag 1 (löningsdag) så investerar du 10k, så du har 10k kvar och kan överleva i 2 veckor, sen efter två veckor så tar du ut de 10k som du satte in på börsen, fast nu är det 10100kr eftersom du fick lite avkastning på pengarna. Så nu har du 10100kr att leva på de resterande två veckorna av månaden.

Notera: Du har även 1000 kr över så du kan täcka upp med utifall pengarna förlorar värde under de två veckorna dom står på börsen så du klarar dig oavsett.

Givetvis kan ju pengarna förlora i värde under de två veckorna dom står där men eftersom börsen alltid går upp på lång sikt så kommer det väl vara fler ”två-veckor” där börsen går upp än två-veckor där börsen går ner? Eller tänker jag fel?

Kan man göra såhär? Vad kan gå fel förutom att det är krångligt att gå in och ur börsen med pengarna hela tiden?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Visst är det möjligt att göra så, men det finns ett par nackdelae:

1. Börsen kan gå både upp och ner. På två veckor är sannolikheten ungefär lika stor att den går ner som den går upp. Då bör man ha tillräckligt med marginaler för att ändå klara hyran…

2. Om man köper aktier kostar det i courtage, vilket äter upp vinsten.

3. Om man köper fonder tar transaktionerna några dagar, vilket så klart minskar vinsten.

4. I snitt får du en avkastning på runt 400-500 kr om året på att ha 10000 investerat hälften av tiden. Det är det inte värt med krånglet att ständigt köpa och sälja.

5. Du betalar räkningar direkt när lönen kommit, alltså kommer du ha mindre än 10000 att investera.

Så sammantaget tycker jag det är bättre att spara ihop pengar att investera på lång sikt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Skulle Börsen gå ned ett år eller två, så lär det bli problem. Bättre att försöka jobba över ett par tre timmar per år i stället och spara pengarna. Helt riskfritt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-22 klockan 15:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.