Fungerar LYSA:s robotstyrda ombalansering optimalt?
Sök:

Fungerar LYSA:s robotstyrda ombalansering optimalt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan kronfelt

ställde för sedan frågan: Fungerar LYSA:s robotstyrda ombalansering optimalt?

Om jag inte är helt ute o cyklar så tolkar jag det så här!

När balansen på LYSA mellan aktier och räntor skiljer mer än +- 3 % från den valda placeringsinriktningen 5 dgr i rad, så ser LYSAS robot till att placeringsinriktningen återställs till den ursprungliga, exempelvis 60/40.

Detta känns bra ju i en uppåtgående trend då kapitalet så att säga säkras upp medans den växer, men i en nedåt gående trend (ev. börskrasch), innebär ju detta att värdeminskningen förstärks, genom att ju mera värdet minskar på dina aktier så viktar roboten om igen så att placeringsinriktningen åter igen blir 60/40 och detta innebär att räntebärande fonder byts ut mot flera aktiefonder som ev. rasar ytterligare. Detta känns för mig lite fel.

Det hade kanske varit bättre att ha en flytande stopnivå som följer med ner vid en större nedgång, som skulle trigga en återställning av placeringsinriktningen först vid ett brott av stopnivån som kan indikera att en trendvändning har skett.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Stefan!

Det du lägger fram som förslag om hur en robot ska fungera är att det ska förutse marknadernas rörelser och vikta om på botten?
Detta kommer inte fungera eftersom ingen kan egentligen förutse marknaden och dess vändningar.

Som du säger så köper Lysa mer aktier vid ett fall, men detta kan vara både bra och dåligt? Kolla t.ex senaste nedgången nu som var, efter varje 3% nedgång som varade i 5 dgr så viktade Lysa om till mer aktier, detta borde ha gett en bättre avkastning än att inte ha gjort något alls. Visst, om ombalanseringen hade skett på botten hade den givit mer, men det kommer inte hända att man prickar botten och jag själv föredrar hellre denna metoden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det inte exakt så Betterwealth arbetar med sina portföljer? där väljer du en risknivå och sedan arbetar de med att bibehålla den risknivån.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-03 klockan 15:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.