Funkar nybörjarportföljen för 700k och är den fortfarande aktuell?
Sök:

Funkar nybörjarportföljen för 700k och är den fortfarande aktuell?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: Funkar nybörjarportföljen för 700k och är den fortfarande aktuell?

Har 700k som jag vill investera men är verkligen okunnig och undrar därför om den funkar för beloppet 700k eller om där finns någon annan bättre modell och är en fortfarande aktuell? Jag läste också att man kunde investera 40% nu och sedan resterande belopp under en 3 års period. Är detta en bra ide?

Evigt tacksam för svar och ledsen om jag missat en liknade fråga.

Mvh

Carl

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, nybörjarportföljen är fortfarande aktuell. En 60/40-portfölj är utmärkt att börja med. Hur lång tid har du tänkt att pengarna ska ligga i portföljen?

Om du ska placera allt på en gång eller ta lite i taget är upp till dig och den tid du vill att pengarna ska ligga där och inte minst din egen känsla.

Om du placerar 40% initialt och resterande under 4-6 perioder så riskerar du att vara utan uppgång på det kapitalet. Å andra sidan har du exponerat mindre del om börsen viker.

Du måste tänka dig in i scenariot att periodvis investera resterande 60% i uppgång respektive nergång. Att periodvis köpa i uppgång gör att du köper andelar dyrare. Att köpa i nergång betyder att du får andelar billigare. Över tid så kommer du sannolikt tjäna på att sätta in allt på en gång. Historiskt visar det sig också att man tjänat på att placera allt på en gång.

I PPM så placeras kapitalet en gång per år och inte utspritt över året.

Mitt resonemang kan på ett sätt jämföras med månadssparande, men den största skillnaden är att man normalt inte har stora summor att månadsspara, utan det rör sig om några hundra upp till några tusen.

Vi kan inte förutsäga marknaden. Hade jag 700′ som jag bestämt att jag ska placera så hade jag skickat in allt på en gång.

Om du tycker det är knepigt med att bygga ihop och ombalansera så kan du titta på Lysa (https://www.lysa.se/) som gör allt det där åt dig automatiskt. Där öppnar du ett ISK-konto och kan sedan välja fördelningen du vill ha så sköts allt av deras system. Jag har flyttat allt mitt indexfondsparande dit och månadssparar i de olika portföljerna. Produktavgiften är ca 0,40%. Du kan också månadsspara från 200:- med din givna fördelning.

Lysa ombalanserar mellan aktier och räntor om fördelningen avviker mer än 3% under minst fem bankdagar. Ombalansering mellan de ingående innehaven i respektive fond sker hela tiden.

Lyssna på intervjun med Lysas grundare här:

En genomgång av fondroboten LYSA

Vill du inte använda Lysa utan vill göra allt själv är det bara att bygga ihop en nybörjarportfölj hos Avanza eller Nordnet och sätta igång. Glöm inte den så viktiga ombalanseringen.

Stort lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik, Verkligen tusen tack för ditt fina och vettiga svar! Nu är jag ett litet steg närmre att äntligen sätta pengarna till arbete! Tack igen!

  Mvh
  Carl

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 2. Vit pil

  Hej igen Fredrik, jag tänkte att halva beloppet 3-5år, andra halvan 5-10år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 3. Vit pil

  Carl,

  Det är vettigt. Jag själv gör så hos Lysa. Jag har ett konto med 90/10 till barnen (+10 år), ett med 60/40 (3-5 år) och ett med 30/70 (1-3 år). Jag månadssparar till alla tre. Eftersom det är enkelt att bara justera hos lysa hur mycket ränta respektive aktier man vill ha så blir det också enkelt att ha dessa tre nivåer. En fördel med Lysas räntefonder är att de kommer åt globala räntefonder. Eftersom de har globala aktieindex är det vettigt att också ha globala räntor och inte bara svenska som det är i Jans nybörjarportfölj.

  Det är också en av anledningarna till att jag sparar hos dem för då blir det verkligen globalt och diversifierat på riktigt.

  Och med risk för att bli tjatig, alla tre ombalanserar sig automatiskt vid behov, jag behöver inte göra någonting:-)

  Jag utgår ifrån att du har en ekonomisk buffert på räntebärande sparkonto också, för annars ska du ta lite av pengarna till en sådan innan du investerar.

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här är 2 länkar åt dig. Den första tar upp hur man börjar spara i globala barnfonden/portföljen. Dess namn kan vara lite missvisande men den är till för ett sparande som ska spara 10 år eller längre och ger högre avkastning än rika tillsammans då den innehåller högre procent aktiefonder än den du frågar om. Podden är utmärkt för alla som vill börja sköta sina investeringar själva på Nordnet eller avenza.

Kom igång med att spara till barnen, med Claudia Galli Concha

Den andra länken tar upp frågan om att investera allt nu eller lite i taget

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Vill du lära dig mer från Jan på denna blog så titta på Jans poddar

https://rikatillsammans.se/kategori/rikatillsammans-podden/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bästa Lisbet, Tusen tack för ditt svar, det ska jag verkligen lyssna in på!

  Mvh
  Carl

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag rekommenderar också Lysa. Inte minst för att den kommer åt Vanguards fonder till ett enormt bra pris. Ser ingen anledning att sköta indexfonder själv, om man nu inte är verkligt intresserad.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Jan säger…långsiktigt sparande i indexfonder är tråkigt – och ska vara tråkigt – i den bemärkelsen att det bara ska mala på. Sen finns det som sagt personer som tycker det är kul att följa och balansera om själva och så, men jag har lagt det bakom mig nu.

  Jag ställde mig frågan själv om jag kan sätta ihop en global indexportfölj med både globala aktier i small/mid/large-cap och globala räntor och detta till en fördelning som över tid bör de en stabil avkastning. Svaret är njae… Jag kan hitta fonder som gör delar av jobbet, men att sedan hålla på att ombalansera löpande och dessutom kunna spara mindre belopp så blev svaret – nej.

  Jag fick ihop en portfölj med hyfsade fonder och den landade på 0,32% i produktavgift mot Lysas 0,41%. Jag hade då inte fått in några räntefonder och minsta sparbelopp var 2000:-.

  Eftersom jag ville ha lite olika tidshorisonter (alltså olika ISK-konton med olika fördelning aktier/räntor) så blev valet väldigt enkelt.

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Hej Fredrik,

  Ledsen för mitt sena tack, men verkligen tusen tack för att du tog dig tid att assistera mig men min nybörjarportfölj. Nu ska det bara göras!

  Mvh
  Carl

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 3. Vit pil

  Ingen fara.

  Har du bestämt hur du vill göra? Egenkomponerad portfölj eller Lysa?

  Motivera färna ditt val, alltid intressant stt höra.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-04 klockan 00:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.