Fylla bufferthinken
Sök:

Fylla bufferthinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Fylla bufferthinken

Hej.
Tack för en sååå bra podd och intressant artiklar.
Jag är i situationen att jag har en mellanriskhink och en bra början till den passiva hinken. Jag har dock behövt tömma min bufferthink (40 000 kr pga av oförutsedda avgifter) och är nu i stort sett på 0 kr där.
Ska jag sälja fonder i mellanriskhinken för att få 40000 kr snabbt – eller månadsspara fr min lön i ca 18 mån för att nå samma belopp?
Väldigt lockande att sälja fonder – mest för trygghetens skull.
Men blir det en ekonomisk skillnad oxå? – vilket är bästa alternativet ekonomiskt? Känslomässigt/trygghetsmässigt tar jag nog helst ut pengar fr min kapitalförsäkring hos Avanza – men vill inte göra bort mig.
Tack på förhand för tips och råd kring detta ”dilemma”
/Malin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En mellanväg kan vara att sälja hälften så får du lös lite buffertkapital, och sedan fylla på bufferthinken månadsvis tills du når rätt nivå igen.

Eller så behåller du fonderna om du kan stå ut med att det kan ta några dagar att få ut pengarna om behovet dyker upp medans du fyller upp buffert hinken igen.

MVH

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för tips – har inte tänkt på att jag kan dela upp det så.
  /Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Som Niklas skriver så kan det vara en bra mellanväg att köra över hälften.

Däremot måste man tänka på att mellanrisk-hinken är till för exakt detta, att fylla på bufferten när väl oförutsedda utgifter dyker upp.
Eftersom du inte har en buffert nu och skulle en oförutsedd kostnad dyka upp inom kort, samt att börsen skulle ha gått ner, så hamnar du lite i kläm.

Så att minst lägga över hälften för att få tillbaka lite trygghet, men ändå behålla en del som får fortsätta växa kanske är det bästa valet?
Såklart så ska du klara dig på halva bufferten också då, det vet du inte heller om du klarar under dom 9 månaderna det tar att fylla bufferten igen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Kan nog köra på den linjen – att åtminstone ta ut hälften. Men ”förlorar jag på att ta ut” ? alltså är det ngn kostnad? (förutom att vara utan fondernas utveckling)

  Sen har det dykt upp ett ”nytt” alternativ som jag inte hade koll på. Har en pensionsförsäkring hos Avanza som jag ju inte sparar i såklart – den ligger kvar sen gammalt och är inte så stor – dvs under ett prisbasbelopp (tror jag det heter) vilket betyder att jag får lov att ta ut pengarna (minus skatt) – det ger mig ca 25 000 kr. Är det dumt? Jag menar – om de ligger kvar blir det ju massa mer skatt när jag är pensionär. Ett sätt att få loss starten till bufferten tänker jag.

  Tack på förhand
  /Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Hej Malin!

  Nej, du förlorar inget på att ta ut.

  Tyvärr för dålig insatt i just det du beskriver, någon annan som kanske kan svara på det?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Har lagt ut en fråga till nu. Men en sak till. Om jag ska sälja av lite fonder fr mellanriskhinken. Hur ska jag tänka när jag väljer fonder? De som gått upp el ner el m högst avgift ?
  /Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 4. Vit pil

  Det ska egentligen vara samma fonder i alla hinkarna. Det enda som ändras hinkarna mellan är risken, det vill säga fördelningen mellan räntefonder och aktieindexfonder.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Tack för den infon Jan.
  Men tillbaka till min fundering – ska sälja av lite i min mellanriskhink (som ska ombalanseras tror jag det heter – mest risk nu – har inte rört min KF på ca 4 år så den behöver dessutom ett nytt namn) – men hur väljer jag då? – om jag vill ta ut 20 000 kr? Har ungefär 190 000 kr i dagsläget i två olika KF som hade olika risk fr början men som ”blivit” högrisk över tid (om jag förstått det rätt).
  Detta är hos Avanza.
  AV ngn anledning blev jag rekommenderad KF då istället för ISK – bör jag byta? eller är det krångligt?

  Tack på förhand.
  /Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-11 klockan 22:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.