Fylla på månadssparandet i bästa fonden eller sämsta?
Sök:

Fylla på månadssparandet i bästa fonden eller sämsta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: Fylla på månadssparandet i bästa fonden eller sämsta?

Finns det forskning som stödjer resonemanget att fylla på månadssparandet i den av flera fonder som gått sämst under månaden eller bäst. Ex om man har tre-fyra fonder? Eller kan det finnas omvänt resonemang som ex momentum i fonder som gått bättre?

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Detta kanske kan ge dig ett vettigt svar på din fråga.
https://rikatillsammans.se/fondportfolj/ombalansera-dina-fonder-och-aktier-en-battre-avkastning/

Mvh William

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som William har länkat så tycker jag också att du bör kolla över att ombalansera systematisk och sedan endast månadsspara den procentuella fördelningen du har valt i fonderna.

  Att följa sin egen strategi tycker iaf jag är det viktigaste, att ändra sin strategi efter hur marknaden går är inte så hållbart, då kommer du troligtvis göra dåliga beslut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är väldigt svårt att svara på beroende på hur breda fonder du har valt.

En nischfond kan ju helt enkelt bara vara en dålig fond och om den under längre tid uppvisar dåliga resultat så kanske det är dags att se över strategin i portföljen.

Om portföljen t.ex. består av en passivt förvaltad globalfond och en passivt förvaltad tillväxtfond så får man bestämma sig för hur stora andelarna ska vara. T.ex. 90%-10%. Sen är det bara att balansera om årligen om fördelningen avviker.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle inte säga att det är osystematiskt att göra större insättningar i det som gått dåligt. Det beror på vilken metod du använder.

Själv rebalanserar jag varje månad med hjälp av nyinsättningen, d.v.s. köper exakt så mycket av varje fond som krävs för att balansen ska återställas. Eftersom fonderna utvecklas lite olika så innebär det i praktiken att jag köper mer av det som gått sämst, och mindre av det som gått bäst.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-14 klockan 12:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.