Fyra hinkar eller något annat?
Sök:

Fyra hinkar eller något annat?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Fyra hinkar eller något annat?

Hej,

jag lyssnar på alla avsnitt av podden – älskar den. Och har även byggt upp en stor del av min ekonomi kring insikter från podden. Givetvis satt mig in, och känner mig väldigt trygg på att jag har en grundförståelse för vad jag håller på med.

I princip har jag en 60/40 portfölj via Lysa, en 100/0 portfölj på Avanza, enbart i global indexfond – sedan i lekportföljen har jag nu AuAg silver bullet. Är relativt ung, och har stort humankapital, tjänar mycket i månaden och upplever således att jag kan ta relativt stor risk. Har dock en stabil och stor buffert.

Ju mer man lär sig, desto mer osäker blir man dock på sin egen strategi. Hur ska man använda sig av kunskapen kring 100 års portföljen – borde man ha en del VIX? Givet att jag är ung, kommer jag troligen under min investeringskarriär vara med om att investera vissa pengar på väldigt lång sikt.

Givet marknadsläget just nu, med höga värderingar (och ja, börsen är alltid på en all time high) hur ska man resonera med exempelvis guld? Jag har valt att ha det som ca 10% av portföljen.

Nästa del är lån och ägande, har hög inkomst, och även ganska mkt lån i form av bostaden. Amorterar enligt plan – dock är ju denna skuld/tillgång något som i en inflation faktiskt gynnar mig. Givet att lånen blir ”mindre”. Vilket kan vara bra att veta om.

Hur ska jag tänka för att strukturera upp ekonomin långsiktigt? Är det något jag missar? Jag är rädd för att fyra hinkar principen är för mkt recency bias och inte tar hänsyn till varken det riktigt långsiktiga och en förändrad penningekonomi på 5-30 års sikt där gamla recept på säker avkastning kanske inte fungerar. Är det någon kunnig som kan tycka till här?

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det var flera och svåra frågor.

Det är så klart ingen som vet vad som kommer fungera på lång sikt. Vanligen tittar man bakåt för att gissa framtiden, men det är ingen självklarhet att det som har varit kommer att fortsätta.

Men jag tycker ändå att man får tänka på att det ska finnas en avkastning. Aktier har avkastning. En hyresfastighet har avkastning. Osv. Om man tror på en någorlunda ljus framtid för världen så tror jag att aktier kommer att fungera även framöver. Men man kan fundera på vilken nivå det kommer att avkasta när det trycks in allt mer pengar på börserna från pensionsfonder mm världen över. Det blir helt enkelt fler som vill vara med att dela på vinsterna från börsen och därmed kommer aktier inte kunna ge lika stor utdelning som idag.

Det finns annat att investera i som inte har avkastning på samma sätt. Ett bankkonto med nollränta och märkligt nog även många obligationer. Men även guld, din egen bostad eller andra valutor (inkl kryptovalutor). Detta är tillgångar som inte producerar något och som snarare ska bevara värdet på dina pengar än att öka dem. Alternativt spekulerar man i en uppgång eller nergång i pris:  Visst kan man ha tur så att lägenheten man bor i ökar i värde, men det finns ingen självklarhet i att det ska ske. Och sådan spekulation är ett nollsummespel; för varje vinnare krävs en förlorare.

Rent konkret tycker jag att räntefonder, som du ju äger via Lysa, bär en större risk än vad man betalt för. Man har dessa fonder för att de ska vara säkra, men verkligt säkra obligationer ger idag ingen ränta alls, varför dessa räntefonder innehållet lån till företag. Vad som händer med dessa lån om det blir dåliga tider är enkelt att räkna ut. Då tycker jag att guld är mer intressant som värdebevarare. Dess värde är inte baserat på att något företag kan betala tillbaka sina lån.

De fyra hinkarna är jag väl inte så såld på i stort, mellanriskhinken har jag inte riktigt begripit mig på. Så jag tycker att det räcker med en uppdelning mellan buffert/kortsiktigt sparande och långsiktigt sparande. På det kortsiktiga ska man inte ta någon risk alls, på det långsiktiga får man välja en risknivå som är lagom för en själv. En del av det långsiktiga kan man så klart kalla för ”lekhinken” om man tycker det är kul.

I mitt långsiktiga sparande har jag nu 50 % aktier, 25 % bankkonto, 25 % guld. Detta som en reaktion på att jag upplever läget som osäkert pga alla ekonomiska stimulanser och pengatryckande, som jag gissar inte kan vara för evigt. Men jag VET inte, så jag har kvar 50 % aktier för att inte bli lämnad på perrongen helt om börståget bara tuffar vidare.

Hoppas detta kan vara till någon nytta i alla fall.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Klokt resonerat Lukas.

Jag resonerar ungefär som du. Men jag kommer till en annan slutsats. Sålänge börsen utvecklas positivt så har jag aktier och aktiva fonder. Jag bevakar läget kontinuerligt och behöver inte gardera mig med guld eller räntor. Hittills har jag fått bra betalt för det.

Det finns säkert någon olyckskorp som kommer skriva att jag snart kommer att förlora allt jag har och blir utfattig när börsen rasar. Svaret på det är att jag följer marknaden så noga att jag hinner sälja. Visserligen kommer jag att tappa en del av avkastningen innan jag hinner sälja, men det är ändå bara en del av den stora avkastning jag erhållit innan raset började.

Men vad gör du när du sålt frågar säkert någon. Jo jag köper tillbaka. Det är nämligen så fiffigt ordnat att börsen åker hiss ner när det rasar, men det går trappstegsvis upp efter raset. Det är i trappan jag köper tillbaka.

Någon som tvivlar på detta? Jag har åkt hiss ner och gått upp i trappan så jag vet.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-01 klockan 08:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.