Fyra hinkar - hjälp med exempel
Sök:

Fyra hinkar – hjälp med exempel

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carlos

ställde för sedan frågan: Fyra hinkar – hjälp med exempel

Hejsan! Har kollat lite på fyra hinkar-metoden men skulle jättegärna få ett tydligt exempel så jag verkligen själv förstår. Så att jag kan föra vidare denna strategi till syskon och vänner i ca 20 års åldern för att få igång ett sparande. Jag tänker mig användning av LYSA då detta är nytt för oss och känns som en bra start för att komma igång.

Scenario:

50 000 kr på banken.

30 000 kr av det står för buffert som täcker 3 månadslöner (Inkomst från CSN och extrajobb).

Sedan möjlighet att lägga undan ca 2000 kr/månad pga extrajobb vid sidan av studierna.

Hur mycket bör man lägga i respektive hink och hur bör fördelningen av aktier/ränta se ut för respektive hink?

Tack på förhand!
Mvh Student som vill börja spara :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Carlos!

Finns lite olika sätt att fylla upp hinkarna på, vissa kör strikt att bufferten ska vara full innan man lägger något i mellanrisken, när väl mellanrisken är fylld går dom då vidare till passiva.

Andra kör mer flytande med kanske 50/50 i sparandet, 50% till mellanrisken och 50% till passiva tills mellanrisken är fylld och sedan allt i passiva.

Storleken av mellanrisken skulle jag säga 3-4 års utgifter, Jan brukar ha ett lite större spann som sträcker sig till 7 års utgifter men jag själv tycker det räcker med 3-4.
Så räkna ut utgifter för ett år och sedan ta det gånger antal år. Men nu när du studerar så har du garanterad inkomst i form utav CSN, så där kan du nog iaf räkna bort ett års utgifter då du vet att du ska plugga ett tag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej! Jag funderade kring exemplet och de 30 000 kronorna. Bör man lägga dom i bufferthinken eller bör dom ligga utanför (alltså inte i någon hink alls)?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carlos
 2. Vit pil

  Bufferthinken är väl utmärkt för dom pengarna!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Okej! Så exempelvis 30 000 i bufferthinken, sedan mellanrisken med ca 3-4 års utgifter (minus 1 år) för att sedan fylla på passiva. Alternativt 50% i mellan och 50% i passiva tills mellanhinken är fylld för att sedan fylla på den passiva? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carlos
 4. Vit pil

  Jo, och de ca 2000 kr/ månaden som kan sparas, bör dom fyllas på i den hink som ännu inte är full eller vart bör man placera dom?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carlos
 5. Vit pil

  Ja men precis, men om du inte har fyllt mellanrisken helt så kanske du köra 1000kr i mellanrisken och 1000kr i passiva tills mellanrisken är fylld.

  Du har uppfattat rätt iaf! Kör på!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-01 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.