Fyra hinkar-strategi med alternativ till guld
Sök:

Fyra hinkar-strategi med alternativ till guld

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas Söderström

ställde för sedan frågan: Fyra hinkar-strategi med alternativ till guld

Jag håller på att fördela om min ekonomi enligt Fyra-hinkar-principen. Eftersom jag vet att det finns många vettiga personer här tar jag chansen att vädra några funderingar som jag gärna tar lite input på.

Hink 1: Buffert på sparkonto – två månadsutgifter.

Hink 2: 60-40, för oförutsedda händelser, t.ex. arbetslöshet – innehåller tre årsutgifter, 13% av totalsumman.

Hink 3: 90-10, till pension – 76% av totalsumman.

Hink 4: ”Lek-hink” med aktier – 7%.

Funderingar: Är Hink 3 för stor i relation till de andra? Jag kommer inte röra den men fördelningen känns aggressiv. Om jag räknat rätt är den totala aktieandelen för de fyra hinkarna tillsammans 83%.

Vilka alternativ skulle jag kunna använda istället för guld i hink 2 och 3? Råvarufond? Fastighetsfond? Har tittat på Pacific Precious men tycker avgiften är saftig.

Hur bör jag fördela månadssparandet? Efter storlek på hinkarnas innehåll? Jämnt fördelat?

Äger en lägenhet som är belånad till ca 50%. Kan jag räkna in det värdet på något sätt?

Tack på förhand. Hoppas någon kan komma med synpunkter.

mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jonas!

Finns inget som heter ”för stor” när det gäller passiva, när du väl har fyllt både bufferten och mellanrisken så bör allt ditt sparande gå vidare till passiva hinken.

Om du inte vill ha guld i din portfölj så kan du bara dela ut dom procenten på dina resterande fonder, måste inte ersätta den med något speciellt.

Vissa räknar in värdet i bostaden in i mellanrisken, jag tycker däremot inte att den bör räknas in eftersom det bör vara pengar som du kan få ut inom kort om du behöver dessa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Stort tack för feedback!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jonas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-19 klockan 19:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.