Fysiskt guld - genomsnittsmetoden - arv utan inköpspris - skatt vid försäljning
Sök:

Fysiskt guld – genomsnittsmetoden – arv utan inköpspris – skatt vid försäljning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Fysiskt guld – genomsnittsmetoden – arv utan inköpspris – skatt vid försäljning

Som jag förstått det så ska genomsnittsmetoden tillämpas för att räkna ut omkostnadsbelopp vid försäljning av fysiskt guld. Det tar någonstans lite emot att räkna olika former av guldmynt och tackor som samma slags investeringspost och inte räkna varje fysiskt objekt enskilt för sig. T.ex. vid inköp av ett mynt och sedan försäljning av samma mynt skulle det ju kunna tänkas att omkostnadsbeloppet skulle vara knutet till vad jag köpt just det specifika myntet för. Men så är inte fallet om man har fler mynt och/eller tackor, som jag förstår det.

Det jag inte riktigt får ihop rent tankemässigt (och detta kanske i grunden är enkel procenträkning) är att om man t.ex. fått en 100 g tacka i arv och saknar inköpspris, vilket gör att inköpspriset måste räknas som noll, så drar det ner omkostnadsbeloppet (genomsnittsmetoden), för alla andra potentiella försäljningar av mynt och tackor, där man kanske har höga inköpspriser. Blir inte detta i längden orimligt mycket skatt vid alla framtida avyttring som behöver betalas p.g.a. att en post (100 g tackan utan inköpspris) drar ner snittet?

Detta jämfört med om man hade betraktat varje mynt/tacka enskilt och då betalt 30% skatt på hela försäljningspriset av tackan som saknar inköpspris, men sluppit låta den dra ner omkostnadspriset för alla andra potentiella mynt/tackor?

Det märks nog både att jag inte är en van investerare och att grundskole-matematiken fallit bord. Men någon tanke kring detta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Genomsnittet gäller vad jag vet bara om du köper mer av exakt samma sak och att det där inte går att hålla isär. T.ex. du har redan köpt 150g investeringsguld på BullionVault och köper 150g till. Du har då 300g och vet inte vilket g som är vilket g. DÅ ska du ta genomsnittet för de två köpen som inköpspris oavsett om du säljer 1g eller 250g. Allt är liksom i samma klump.

Jag har lite svårt att se att detta skulle gälla för att du får en tacka i arv. Det är ju enskilda objekt. Det är ju inte så att om du köpt guldsmycken tidigare påverkar vad du får i skatt om du säljer dina guldmynt. Om det är så så har jag nog deklarerat fel.

För övrigt så borde väl schablonmetoden gälla för inköpspriset? Den använder du om du säljer ett värdepapper som du inte vet inköpspriset på alternativt haft en värdeökning på minst 400% (för då är den mer fördelaktig skattemässigt). Den regeln borde ju rimligtvis vara tillämplig även för guld.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    SKV handläggaren svarade till mig. När man har inte avräkningsnota eller kvitto ska SKV använda schablonmetoden dvs 80% av försäljningspris är vinst o 20% av försäljningspris är omkostnadsbelopp.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-05 klockan 12:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.