Gå från fondförsäkring till traditionell i SPP?
Sök:

Gå från fondförsäkring till traditionell i SPP?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gunilla

ställde för sedan frågan: Gå från fondförsäkring till traditionell i SPP?

Jag har cirka 1 250 000 i två olika fondförsäkringar i SPP. Eftersom jag inte brydde mig tidigare så har dom gått ganska dåligt sedan insättningarna började för fem år sedan. Jag är 55 år och eventuellt vill jag börja ta ut pensioen redan vid 58 år och istället göra något annat än att lönearbeta. Har då tänkt att ta ut pengarna på under 7 år. Jag har tidigare haft mycket av pengarna i SPPs korträntefond för att inte riskera så mycket, men den fonden har bara backat över tid. Nu har jag pengarna placerade ungefär som nybörjarportföljen, fast cirka 70% räntor/obligationer och 30 indexfonder.

Nu tycker SPP att jag ska omvandla summan till en traditionell försäkring där det finns en garanti för hur mycket man får ut vid pesnion. Det blir dock mycket mindre änr vad börsen normlat preserar. 1,25% per år ungefär. Jag tvekar eftersom jag inte är helt säker på att jag ska ”pensionera” mig vid 58. Däremot är jag ganska säker på att inte arbeta längre än till 60. Jag har även andra tjänstepensioner, parrallellt.

Hur ska jag tänka här egentligen`? Tacksam om någon som har liknande erfarenhet kan berätta hur ni tänker.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-20 klockan 13:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂