gå i avtalspension
Sök:

gå i avtalspension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lotta

ställde för sedan frågan: gå i avtalspension

jag går i pension vid 62 och får då avtalspension i 3 år.   vad säger ni om att man skall ta ut sin tjänstepension redan och förvalta själv.  och isf hur gör jag.  tacksam för svar ”Gröngöling”

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hejsan!

Om det är gynnsamt beror lite på var pensionen är i nuläget? En del avtals/tjänstepension kan du själv påverka och bestämma vilka fonder den förvaltas i etc. Det är skillnad på olika avtal och även avtalspension och tjänstepension är lite olika. Vill du själv bestämma hur denna del av pensionen skall fördelas är det en fondförsäkring du ska ha istället för en traditionell försäkring.

Här kan du läsa om skillnaden mellan avtalspension och tjänstepension: https://seb.se/privat/ekonomikollen/sparande-och-pension/tjanstepensionen-och-avtalspension

Ta reda på vilket avtal du har beroende på arbetsgivare:
– Privatanställd tjänsteman: ITP1 eller ITP2, Collectum är valcentral och där kan du flytta tjänstepensionen och själv välja fonder.
– Privatanställd arbetare: SAF-LO, Fora är valcentral
– Statligt anställd: PA16, SPV är valcentral
– Anställd inom Kommun och Landsting: KAP-KL eller AKAP-KL, Valcentralen och Pensionsvalet hanterar tjänstepensionen
– Har arbetsplatsen ingen kollektivavtalad tjänstepension kan man ha en individuell tjänstepension som man t.ex. kan förhandla sig till.

Det blev mycket info, det är nämligen svårt att svara på frågan om det är gynnsamt att ta ut pengarna snabbt och sedan placera själv om man inte vet mer detaljer om var den är placerad. På ett sätt kan du placera själv utan att ta ut den om du har en fondförsäkring och själv väljer fonder.

Lycka till och återkom gärna!

Vänligen

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-05 klockan 11:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.