Gällande tidshorisonten för en portfölj/hink
Sök:

Gällande tidshorisonten för en portfölj/hink

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas Brafors

ställde för sedan frågan: Gällande tidshorisonten för en portfölj/hink

Hej alla sparvänner!

Jag håller på att komma igång med ett sparande enligt fyra hinkar-strategin och började fundera på vad tidshorisonten för en portfölj faktiskt innebär. I min fråga nedan kommer jag delvis utgå från artikeln om fyra hinkar-strategin för exempel.

Vad betyder det att en portfölj har en tidshorisont? tex lågrisk-portföljen på 1-3 år, rikatillsammans-portföljen på 2-5 år, nybörjarportföljen på 5-10 år och slutligen globala barnportföljen på 10 + år.

Det första jag kom att tänka på är att portföljens genomsnittliga avkastning är beräknad efter x antal år, vilket innebär att om man tex utvärderar sin globala barnportfölj efter endast 2 år så är det mycket möjligt att den ligger långt ifrån beräknad avkastning på 6-8%, stämmer detta?

Det andra jag kom att tänka på är att själva tidshorisonten även är beräknad efter uppsatta mål. Detta eftersom strategin delvis antas fungera för att ge helikopterperspektiv över ens sparande. Det är därför tänkt att man sätter upp sparmål för de olika tidshorisonterna istället för att ha ett enda vagt och obegränsat mål.

ursäkta om jag är ute och cyklar och uttrycker mig otydligt.

Tack på förhand för hjälpen!

Vänligen

Andreas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas!

Tidshorisonten betyder hur länge du kan låta pengarna jobba och vara ifred. Om tidshorisonten är t.ex. 5 år betyder det att man ska inte ta ut pengar från kontot inom 5 år (man kan förstås lägga in pengar och månadsspara som vanligt).

Den genomsnittlig avkastning avser ALLTID den årliga avkastningen, dvs. hur mycket fonden kan räknas avkasta under ett år. Under enskilda år kan det variera mycket – ibland 50% upp eller – men efter några år brukar det jämna ut sig. (6-8% per år låter kanske inte mycket, men på 10 år blir det mycket mera än 60-80% när man räknar ränta på ränta-effekten.)

Eftersom börsen kan svänga så mycket är det alldeles för stor risk att ha 100% aktiefonder om spartiden är under 10 år. Man brukar rekommendera 10% aktier för varje man kan låta pengarna vara i fred. T.ex. om sparhorisonten är 6 år då ska man ha 60% aktie- och 40% räntefonder.

Om man t.ex. vill köpa en bil om 10 år ska man ha 100% aktier och minska andelen aktier med 10% per år tills man köper bilen. – Det skulle vara alldeles för risk att ha 100% aktier två år innan man köper bilen i fall börsen skulle falla 50%. (Även om sannolikheten är liten vill man ändå inte ta risken eftersom i värsta får man vänta på bilköpet flera år till.)

Syftet med de fyra hinkarna är just att ha ett helikopterperspektiv på sitt sparande. Det är alltid bra att ha en översikt över sin ekonomi. Sen kan det vara väldigt individuellt hur stora hinkar man behöver. Själv har jag reserverat en stor del av min mellanriskhink för otydliga mål (inom 5-10 år).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Tale!

  Tack så hemskt mycket för svar! Det blev betydligt tydligare nu :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-25 klockan 15:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.