Gamla fonder och månadssparanden
Sök:

Gamla fonder och månadssparanden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecca

ställde för sedan frågan: Gamla fonder och månadssparanden

Hej!

Jag är 20 år och hade tänkt börja månadsspara, jag får CSN varje månad och har dessutom ett par månadslöner som ”bara ligger” på vanliga bankkontot. Jag inte sparar till något speciellt någon speciell tid utan tänker mig ett långsiktigt sparande och ett på kanske 5-10 år. Min plan är att investera en så stor del av CSN-lånet som möjligt och sedan ammortera så lite som möjligt pga den låga räntan. Har sökt runt lite och har svårt att bestämma mig för hur jag ska investera sparandet. Hade nog startat ett ISK-konto med främst fonder om det inte vore för att jag just fick ta över fonder från en avliden släkting som denne investerat sedan slutet av 90-talet till mig.

Totalt fick jag ett kapital på 120.000kr, varav 66.000 är vinst. Främst i Swedbank Robur Technology, som gått väldigt bra fram till detta året då det svajat lite, men även lite i Swedbank Robur Bas Solid. Gick ner till banken i början på året för vägledning men gick istället därifrån med lite av kapitalet i ytterligare en fond, Swedbank Robur Bas Mix. Känner mig lurad, särskilt då jag läst på om hur man ska akta sig för höga avgifter och om skandalen med Swedbank Robur. Känns även onödigt att ha två blandfonder med relativt lika risk…

Ber om ursäkt om det blev många detaljer och lite rörigt. Har läst liknande frågor och sett att ni rekommenderar att sälja över till ISK, men också att det inte alltid är värt vid gamla fondsparanden pga högre ränta och skatter. I kalkylatorn jag hittade på denna sida stod det att jag bör behålla depå-sparandet (om jag nu fyllde i den rätt, förstår inte riktigt hur avkastning fungerar för depå). Betyder det isåfall att jag bör göra mina månadssparanden i mina nuvarande fonder eller skapa ett ISK, kanske till och med i en annan bank? Har mitt vanliga konto på nordea och vill gärna inte ha tre olika banker inblandade…

Är supertacksam om ni kan hjälpa mig reda ut några frågetecken här, hoppas ni förstår mina funderingar! Är tveksam för att gå ner till banken igen…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad du än gör så finns det ingen anledning att ha kvar kapitalet i fonder som du inte vill ha och tycker är för dyra. Det går förmodligen utmärkt att sälja av dina fonder och ersätta dessa med billigare och bättre fonder på samma konto.

Om du är tveksam att gå på banken och inte heller lite på deras rådgivning finns det ännu mer anledning att ta saker i egen hand. Det finns många bra tips här på bloggen som beskriver hur man kan skapa en gedigen portfölj och sådant kan man lätt fixa själv på internetbanken också.. så du slipper prata med någon säljande bankman. :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I de flesta fall är det det bättre att byta från ett depåkonto ISK:

Behålla befintlig depå med 30 % skatt eller byta till ISK?

  • Börjar man ett nytt sparande, så ska man välja ett ISK, absolut!
  • Har man ett befintligt sparande så tycker jag också att man ska byta, oddsen är bättre om än bara marginellt.

———

Om du inte vill byta bank finns bra och billiga indexfonder också på Swedbank (avgiften är 0,20% och det står Access i dem). Om du gillar teknik kan du behålla en mindre andel i teknikfonder, men byt resten och tro inte på deras ”vägledning”.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-07 klockan 20:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.