”Gamla” fonder
Sök:

”Gamla” fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: ”Gamla” fonder

Hej,

Jag håller just nu på att se över min ekonomi och hittade då den här fantastiska bloggen. Jag känner att jag fått mycket insikt kring hur jag borde tänka, men känner mig osäker kring hur jag bör tänka kring det sparande jag har redan idag.

 

I dagsläget har jag ca 500k på sparkonto och sparande från mina föräldrar (för ca 20 år sedan)  i fonder fördelat enligt följande:

100k i SEB Sverige fond vinst 150% på fondkonto

60k i Handelsbanken nordenfond varav vinst 120 % på fondkonto

Båda fonderna är relativt dyra och gett förhållandevis låg avkastning. Jag skulle vilja omfördela mitt kapital så att jag fortfarande har en majoritet av sparandet på sparkonto (samt eventuellt sälja av en del av fonderna och placera på ett säkrare sätt) då jag planerar att köpa bostad i storstadsområde, samt fördela övrigt kapital på ett klokare och bättre sätt.

Dock är frågan hur jag bör tänka kring vinstskatten? Sälja av och omfördela och där med behöva betala in skatten alt ha kvar fonderna  och  på annat sätt balansera risken?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För aktiefonder bör du sälja och skaffa ISK även om du köper exakt samma fond igen. Det finns en artikel om detta:

Behålla befintlig depå med 30 % skatt eller byta till ISK?

Nu hsr du ju dessutom dåliga och dyra fonder, vilket gör ditt case för att sälja ännu starkare.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-10 klockan 20:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂