Gammal nybörjare 2019
Sök:

Gammal nybörjare 2019

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Cathrine

ställde för sedan frågan: Gammal nybörjare 2019

Hej! Jag har under några år fått bonus från min arbetsplats insatt på ett pensionskonto på avanza. Nu har jag vaknat och inser att jag måste placera dessa pengar. Kommer väl inte kunna plocka ut dem förrän vid 65 ca. Jag är nu 45 år.

Tjänar ca 20 000 kr mån (jobbar 80%)

Så jag är lite desperat eftersom jag måste bygga upp min pension för att kunna leva bra på ålderns höst.

Har sparat lite till pension i swedbank och de pengarna ligger just nu i Swedbank robur teknik och Swedbank robur transfer 70. Dessa pengar går bara att flytta runt inom Swedbank, tror jag.

Tänker att jag väljer portföljen med 10 fonder. Eller bör jag göra på annat sätt.?

Jag sparar nu i Swedbank i deras Swedbank robur bas aktier 400 kr mån och Swedbank robur kapitalinvest 400 kr. Funderar på att börja spara i avanza istället.

Har sparat ihop 100 000 kr som bara finns på mitt e-konto. Tänker att jag borde placera endel av dessa pengar. Det är ju vansinnigt att ha dem på ett konto.

Hur tycker du att jag ska göra med dessa pengar?

 

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Glömde skriva att bonusen nu är 39000 kr.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Valuta skillnad ? (fonder i USD eller euro).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andre
 2. Vit pil

  förlåt svår på fel fråga

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andre

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ann-Christine!

Bra att du tar tag i sparandet!

Börja med att lyssna/läsa på ”Fyra-Hinkar-Strategin”, där förklarar Jan lite ingående hur man kan lägga upp sitt sparande i olika ”Hinkar”. Detta för att inte behöva plocka ut pengar från sitt långsiktiga sparandet ifall större utgifter kommer när du minst anar det.

Är du säker på att Swedbank sparandet endast går att flytta runt där?
Vad för typ av sparande och konto är det?
Låter som ett IPS eller ISK.

Börja med det du känner dig säkrast med, du kan börja med den förenklade fondportföljen med 4 st fonder.
Detta räcker absolut att börja med, sedan kan du såklart utöka det framöver!

Swedbank Robur Bas Aktier har en förvaltningsavgift på 1.2%, inget att ha, där bör du sluta spara och flytta över det sparandet till avanza. Detta kommer göra så att du får ned kostnaderna och ger dig själv mer avkastning!

Som jag skrev längst upp så tycker jag att du ska läsa om hinkarna, detta kommer ge dig en förståelse om hur mycket pengar du behöver utanför fonderna och hur du kan placera fonderna i olika tidshorisonter, det går inte att lägga alla pengar i samma sparande, då tar du troligtvis antingen för lite eller för mycket risk med pengarna.

Återkom gärna om du får några mer frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för jättebra svar. Ska kolla hinkarna och börja med de 4 fonderna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-07 klockan 10:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.