Gammalt fondkonto från släkting - vad ska man göra?
Sök:

Gammalt fondkonto från släkting – vad ska man göra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Madeleine

ställde för sedan frågan: Gammalt fondkonto från släkting – vad ska man göra?

Känner mig lite förvirrad i ekonomidjungeln och försöker få ett grepp om allt. Det känns helt okej men är fortfarande lite osäker. Nu till det som fick mig att vilja skriva till dig – jag har två fondkonton på Nordea som mina släktingar upprättade åt mig när jag var liten. De är inte ISK och säljer jag dem tas 30 procent av vinstskatten ut.
Jag funderar på om det är bäst att sälja dessa fonder och fördela summan i olika ISK-portföljer, trots att 30 procent av vinsten tas ut. Alternativt att jag låter de ticka på ett antal år framåt även fast Nordeas kurs verkar gå neråt. Vad tror du? Att fortsätta spara de pengarna är för mig självklart, men jag vet inte vad som är bäst ur en ekonomisk synvinkel.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag personligen hade tagit ut pengarna och investerat dem på ISK i det jag själv valt. Särskilt om det verkar gå neråt! Det finns en kalkylator för att räkna ut om det är värt att byta till ISK, kan vara intressant att kika in på: https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

Om du väljer att investera pengarna själv efter uttag kan du titta på Jans modellportföljer för att se vad som passar dig bäst:

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-01 klockan 07:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂